StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetna pantovčaku

Na prijemu kod Predsjednika RH, Zorana Milanovića i Patricija Švaljek, voditeljica županijskog Društva multiple skleroze

Piše dv
21. listopada 2023. - 13:44
Na prijemu kod Predsjednika Republike Hrvatske sudjelovala je i Patricija ŠvaljekDruštvo Multiple Skleroze Dubrovačko - Neretvanske županije/

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas izaslanstvo Saveza društava multiple skleroze Hrvatske i predstavnike županijskih udruga članica koji su ga upoznali sa specifičnim problemima i potrebama kao i mogućim rješenjima za oboljele od multiple skleroze, te radom Saveza društava multiple skleroze Hrvatske.

Na sastanku su predsjedniku Milanoviću posebno ukazali na činjenicu da Savez društava multiple skleroze Hrvatske nema adekvatan prostor za svoj rad u Zagrebu. Prostor u kojemu danas djeluju nije dovoljan za njihove potrebe, upozorila je izvršna direktorica Dijana Roginić. Predsjednik Milanović smatra kako Savez društava multiple skleroze zbog specifičnosti svog djelovanja zaslužuje dobiti primjeren prostor za rad, te poziva gradske vlasti u Zagrebu da razmotre rješavanje tog problema, odnosno da se Savezu osigura adekvatan prostor.

Nadalje, predstavnici Saveza društva multiple skleroze informirali su Predsjednika Republike i o želji da otvore rehabilitacijski centar koji bi bio od velike pomoći oboljelima od multiple skleroze za što bi im, kazali su, trebala i pomoć nekog grada ili županije, a Savez bi rehabilitacijski centar uredio novcem iz fondova EU. Tema sastanka bilo je i mentalno zdravlje osoba oboljelih od multiple skleroze o čemu je govorio profesor psihologije Boris Blažinić, član Stručnog odbora za medicinska pitanja Društva.

Multipla skleroza kronična je autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava koja zahvaća osobe mlađe životne dobi. U Hrvatskoj ima oko 7000 oboljelih od multiple skleroze i to su većinom žene. Za zaustavljanje progresije bolesti vrlo je važno pravovremeno liječenje lijekovima koji modificiraju tijek bolesti, a jedno od najvećih postignuća Saveza je što su u suradnji sa Hrvatskim neurološkim društvom promijenili 20 godina stare diskriminirajuće kriterije liječenja oboljelih, te time približili liječenje oboljelih prema europskim standardima. Lijekovi su dostupni i svaka oboljela osoba danas ima pravo na terapiju, rekla je predsjednica Društva Branka Lukić.

Savez društava multiple skleroze Hrvatske krovna je nacionalna organizacija oboljelih od multiple skleroze za pružanje podrške svima koji boluju od te bolesti kroz brigu, podršku, zagovaranje i edukaciju s vizijom "Hrvatska bez prepreka za dobar život s MS-om". Savez u svom članstvu ima 21 županijsku udrugu koje svakodnevno daju doprinos poboljšanju kvalitete života osoba s multiplom sklerozom.

Osim predsjednice Saveza društava multiple skleroze Hrvatske Branke Lukić, dopredsjednika, koji je ujedno i predsjednik Društva Brodsko-posavske županije, Željka Pudića, izvršne direktorice Saveza Dijane Roginić i člana Stručnog odbora za medicinska pitanja Saveza Borisa Blažinića, na sastanku u Uredu predsjednika Republike bili su predstavnici županijskih udruga članica; Grada Zagreba Žarko Ivičić, Krapinsko-zagorske županije Nada Smrekar, Sisačko-moslavačke županije Danijela Šaka, Karlovačke županije Jasmina Slavnić, Varaždinske županije Irena Vrdoljak, Koprivničko-križevačke županije Radmila Funtek, Bjelovarsko-bilogorske županije Bojan Blažević, Primorsko-goranske županije Larisa Gačanin, Požeško-slavonske županije Vesna Štefanek, Osječko-baranjske županije Kristina Matković, Vukovarsko-srijemske županije Zoran Oljača, Splitsko-dalmatinske županije Ivana Kokić, Istarske županije Snježana Raić, Dubrovačko-neretvanske županije Patricija Švaljek i Virovitičko-podravske županije Ljiljana Brkić.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić.

27. travanj 2024 22:01