StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetFILIPOVIĆEV SPOMENIK STOJI ISPRED ZGRADE UN-a, A U OPUZENU MINIRAN '91.

MOŽE U NEW YORK, NE MOŽE U OPUZEN Blic snimio dokumentarac o hrvatskom ratnom heroju, zaboravljenom u svojoj zemlji

Piše DV/JL
8. veljače 2018. - 10:00

U produkciji beogradske Televizije Blic objavljen je dokumentarni film o Stjepanu Filipoviću, Hrvatu koji je kao partizanski komandant pogubljen u Srbiji. Njegova slavna fotografija na kojoj stoji uzdignutih ruku nalazi se u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, a spomenik mu je u Hrvatskoj 1991. dignut u zrak, donosi Jutarnji.

"Što se krije iza jedne od najupečatljivijih scena Drugog svjetskog rata? Kako je nastala čuvena fotografija mladića koji herojski uzdiže ruke dok se nacisti spremaju da mu vješanjem oduzmu život? To je mladić kojem 75 godina kasnije imena nema na školskoj fasadi, a jedan od spomenika je miniran. Isti onaj kojeg se danas odriču oni za koje je dao život", sugestivno priča narator u dokumentarcu, u kojem su među sugovornicima i potomci Stjepana Filipovića iz Srbije i Hrvatske, kao i bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Stjepan Filipović rođen je 27. siječnja 1916. u Opuzenu, u tadašnjoj Austro-Ugarskoj. Kada je imao 13 godina, njegov otac Anton odlučio se zajedno s obitelji preseliti u Županju, međutim, nakon dvije godine obitelj se preselila u Kragujevac.
Krajem tridesetih, Filipović je pristupio komunističkom pokretu, no kada je Njemačka okupirala Srbiju, nastavio se boriti kao član raznih partizanskih odreda sve dok ga 24. prosinca 1941. nisu zarobili četnici, a nakon mučenja premješten je u Beograd i predan njemačkoj tajnoj službi Gestapo. Ni Gestapo ga nije uspio slomiti, pa je Filipović po kratkom postupku osuđen na smrt vješanjem. Javno je pogubljen u centru Valjeva 22. svibnja 1942., a pod vješalima je pozivao na borbu i uzvikivao "Dolje Hitler", "Dolje fašizam", "Živio Sovjetski Savez".

Njegova hrabrost u posljednjim trenucima navela je Nijemce da odustanu od javnih smaknuća jer su procijenili da slučajevi poput Filipovićeva domicilno stanovništvo potiču na otpor okupatorima.

Zbog herojskog držanja pred nacistima fotografija Filipovića s visoko podignutim rukama ispod vješala danas se nalazi na ulazu u zgradu UN-a na East Riveru kao simbol antifašističke borbe, a njegov spomenik u Opuzenu u ljeto 1991. miniran je i potpuno uništen, čime je podijelio sudbinu dvije tisuće hrvatskih spomenika antifašističkoj borbi.

28. travanj 2024 12:39