StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAPEL STRUČNJACIMA I SABORSKIM ZASTUPNICIMA

MOST traži proglašenje isključivog gospodarskog pojasa

Piše DV
8. siječnja 2018. - 22:48

"Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas jer na takav način stječe svoje suverenističko pravo na gotovo 24.000 kvadratnih kilometara", a u trenutku kad se proglasi pojas osim niza benefita koje će Hrvatska radi toga imati, ostale zemlje koje s nama graniče će sjesti za stol i početi dijaloge koje su trebale započeti davno prije." - izjavio je čelnik MOST-a Božo Petrov na konferenciji za novinare, ponovno potežući temu koja među saborskim zastupnicima ali i članovima nekoliko dosadašnjih vlada RH, miruje.
Hina donosi kako je Most nezavisnih lista predstavio prijedlog odluke o izmjeni odluke o proširenju jurisdikcije RH na Jadranskome moru kojim traži da Hrvatski sabor proglasi isključivi gospodarski pojas u svim sadržajima iz dijela V. konvencije UN-a o pravu mora iz 1982. godine i da primjena predloženoga pravnog režima počne godinu dana nakon uspostave gospodarskog pojasa.
 "Europska unija je dala savjet svim svojim članicama da proglase isključivi gospodarski pojas iz razloga što se na takav način ostvaruje mogućnost kontrole i bolja uspostava pravila, da bude što je manje moguće otvorenih dijelova mora gdje se ne zna tko koji dio nadzire", rekao je Petrov na konferenciji za novinare u Splitu. Kako je istaknuo, ne radi se samo o kvotama za ribarenje, nego i o ekološkoj zaštiti našeg mora, o zaštiti arheoloških nalazišta i zaštiti eksploatacije prirodnih bogatstava. "Dok god nemamo proglašen isključivi gospodarski pojas, nismo u mogućnosti u potpunosti nadzirati more. U trenutku kad se proglasi isključivi gospodarski pojas, osim niza benefita koje će Hrvatska radi toga imati, ostale zemlje koje s nama graniče će sjesti za isti stol i početi dijaloge koje su trebale započeti davno prije", rekao je Petrov.  Pozvao je sve saborske zastupnike, bez obzira na to iz koje opcije dolazili, da podupru njihov prijedlog. Cijeli prijedlog pročitajte OVDJE.

28. travanj 2024 08:09