StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOni kojih više nema

Mnogi su otišli: Aki, Massimo, kraljica Elizabeta... dug je popis slavnih koji su nas napustili u 2022. godini

Piše DV/Nevio Pintar, gloria.hr
2. siječnja 2023. - 11:51

Na izmaku 2022. godine, prisjećamo se poznatih i slavnih od kojih smo se u posljednjih 365 dana oprostili, piše Gloria.hr.

AKI RAHIMOVSKI

Skoro pola stoljeća vatreni južnjak Aki Rahimovski, frontman Parnog valjka, izgarao je na sceni. Preminuo je 22. siječnja prošle godine u 67. godini života u Novom Mestu, gdje je posljednjih godina živio sa svojom 27 godina mlađom izvanbračnom suprugom Barbarom Vesel i njihovom kćeri Antonijom.

image

Aki Rakimovski

Bozo Radic/Cropix

Pjevač sitnog stasa i unikatnog glasa uvijek je prštao energijom, dobrom voljom i životnom radošću, a u svaku se pjesmu unosio kao da mu je posljednja jer, govorio je, pjesma bez emocija je mrtvo slovo na papiru.

IGOR MANDIĆ

"Ni raja ni pakla nema drugdje osim na zemlji", smatrao je Igor Mandić, karizmatični intelektualac i legendarni kritičar svekolikih društvenih anomalija, kojeg je, kako bi on to rekao, đava odnija 13. ožujka.

image

Igor Mandić

Preminuo je u 83. godini, počastivši se za posljednji obrok gratiniranim Saint Jacques školjkama i šampanjcem. Potom je tom bardu sofisticiranog hedonizma pozlilo i te nas je napustio. Premda je volio hranu više nego ljude, Mandić se nije smatrao mizantropom. Smetali su mu, govorio je, samo neobrazovani, primitivni, arogantni, dosadni, šovinisti, ksenofobi, fašisti i fanatici koji ga žele ušutkati.

MIRJANA MAJUREC

Kazališna, filmska i televizijska glumica Mirjana Majurec od 2010. borila se s karcinomom dojke, a tu dugu i tešku borbu izgubila je 2. travnja u 70. godini života.

Često je opisivala što sve proživljava i na taj način podizala svijest o potrebi da se briga o onkološkim pacijentima i njihovim obiteljima u Hrvatskoj podigne na višu razinu. Velika podrška u hrvanju s opakom bolešću bili su joj sinovi Luka, kojeg je dobila u prvom braku s glumcem Ivicom Vidovićem, i Ivan, njezino dijete iz braka s nogometašem Markom Mlinarićem.

 

MISLAV BAGO

Pomoći kolegi? Uvijek. Podviti rep pred nekim političkim moćnikom? Nikad! Takav je novinar i čovjek bio Mislav Bago, zaštitno lice hrvatskog političkog novinarstva, nikad ukaljano trulim kompromisima. Tragično je otišao s ovoga svijeta 18. kolovoza, nepunih mjesec dana prije svog 49. rođendana, ostavivši cijelu Hrvatsku u šoku i nevjerici.

image

Mislav Bago
 

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Nitko kao on nije znao pratiti i komentirati izbore, nitko poput Mislava nije imao petlje premijeru u brk skresati: "Nećete me vi učiti kućnom odgoju" i "Kako to razgovarate sa mnom?" Svaki Mislavov žešći intervju s nekim hrvatskim političarom bio je mala lekcija iz demokracije. Zahvaljujući ljudima poput Bage, novinarstvo je steklo epitet "sedme sile". Bez takvih, sve rjeđih novinara, sedma sila je tigar od papira.

JAGODA BUIĆ WUTTKE

Veliku hrvatsku umjetnicu Jagodu Buić Wuttke, svjetski poznatu po monumentalnim tapiserijama, smrt je zatekla u Veneciji 17. listopada.

image

Jagoda Buić

Bozidar Vukicevic/Cropix

Umrla je u 93. godini zbog komplikacija izazvanih upalom pluća. Posljednje ljeto svog izuzetnim događajima i ljudima ispunjenog života provela je na Brijunima, gdje se toliko oporavila od lakšeg moždanog udara da je čak napisala i libreto za jednu operu. Pisala je i memoare, no nije ih kanila objavljivati jer, govorila je, svojim pričama ne želi zabavljati niti opterećivati ljude.

LUKAS NOLA

Na put sjajne karijere višestruko nagrađivanog filmskog redatelja i scenarista Lukasa Nole ispriječila se 2014. teška dijagnoza - obolio je od raka grla. Premda je bio uspješno operiran, bolest se nakon nekog vremena vratila, a snagu da se nastavi boriti za život crpio je iz svoje obitelji: supruge Barbare i njihove djece Jakova i Mare.

image

Barbara i Lukas Nola

Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Preminuo je 29. listopada u 59. godini. Kao redatelj debitirao je 1992. televizijskim filmom "Dok nitko ne gleda", a najviše je priznanja osvojio 2000. igranim filmom "Nebo, sateliti". Svoj posljednji film "Escort", sniman krajem prošle godine, priveo je samom kraju, ali njegovu premijeru nije dočekao.

MASSIMO

Teško je pojmiti koliko je Massimu Saviću trebalo snage i hrabrosti da početkom studenoga u zagrebačkoj Areni stane pred publiku koja nije ni slutila da svog omiljenog pjevača posljednji put gleda na sceni.

image

Massimo Savić

Goran Mehkek/Cropix

Massimo je znao da se tim koncertom oprašta i od svojih fanova i od života, no nije želio da njegova osobna tragedija zasjeni njegovu umjetnost. Pjevao je te večeri gledajući smrti u oči, s drenom u plućima razorenim zloćudnim tumorom. Iako mu je sjaj u očima već dogorijevao, znao je da tama što dolazi može progutati njega, ali ne i njegove pjesme. Massimo Savić, veliki umjetnik i čovjek do posljednjeg daha posvećen glazbi, preminuo je 23. prosinca u 61. godini.

 

 

27. travanj 2024 05:34