StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIspod radara

Mnoga kućanstva u Dalmaciji strepe što je s cijenom plina u boci. Vlada ograničila iznos, ali može se proći i jeftinije... ‘Slobodna‘ je istražila gdje

Piše Olgica Grizelj-Ivić/sd
15. rujna 2022. - 19:32

U ovom sveopćem ludovanju cijena, u kojem potrošači više ne znaju tko ih vara, tko nabija maržu, proizvođači ili trgovci, uglavnom smo se brinuli oko osnovnih prehrambenih artikala, ali samo do onog momenta kad smo stavili kuhati ručak i shvatili da u boci više nema plina.

Mnoga kućanstva u Dalmaciji za kuhanje koriste upravo plin u boci, a možda smo je još zadnji put platili i više od 170 kuna, gledajući u strahu što će biti s ovom vrstom plina dok se cijeli svijet bavio onim ruskim, piše Slobodna Dalmacija.

Ali nakon što je Vlada ograničila cijenu ukapljenog naftnog plina i maržu zaustavila na 2,80 kuna po kilogramu, te cijenu tog plina ograničila na 13,94 kune za kilogram, sada smo načisto da bocu od 10 kilograma barem neko vrijeme nećemo plaćati 170 i tko zna koliko još kuna, nego 139 kuna. Vlada je tako odgovorila na zahtjeve potrošača koji su daleko od ruskih plinovoda.

Plin u boci za kuhanje, a djelomično i za grijanje, izvor je energije koji je nekako prolazio ispod radara i cijene su skakale još proljetos. A tko je i kako napuhao cijene plina u boci, nije teško vidjeti, pogotovo svima koji su ih nabavljali na crpkama ili kod malih distributera. No Ladislav Brešković, vlasnik tvrtke “Propan-butan” iz Kaštela, ovom nam je prilikom rado objasnio sve što muči potrošače.

Kao prvo, kod Breškovića je boca i prije Vladina ograničenja koštala 135 kuna, ali to je zbog toga što je njihova politika zaraditi na velikom obrtaju i priskrbiti plaće za 16 zaposlenih.

– Mi imamo veliko skladište plina u Primorskom Docu, imamo zalihe i držimo svoju cijenu čak i kad je Ina, kod koje nabavljamo, podigne ili spusti za koju lipu. Tako smo i sada ispod onoga što je Vlada odredila – kaže Brešković.

Dakle, tko želi, može “potegnuti” do Kaštela i proći jeftinije, a čak i s dostavom na području Kaštela i Solina platit će istu cijenu, objašnjava Brešković i dodaje da dalje od toga ne mogu. Zato i sugerira potrošačima da dobro promisle prije nego što se naljute na male distributere kad im naplate višu cijenu, jer oni moraju naplatiti svoju uslugu. Besplatna dostava uvijek je bila laž, veli Brešković.

– Biste li vi na leđima nosili bocu na četvrti kat bez naplate? Pa i oni moraju živjeti, a tko neće, neka sam to radi.

Zato se ne trebaju čuditi ako plinsku bocu s dostavom plate više nego što je Vlada odredila.

– Ljudi su u stanju izvagati punu bocu plina, a ona može težiti i do 22 kilograma. Jer ove novije boce teže prazne 7,80 kilograma, a starije i do 15 kilograma – kaže na kraju Ladislav Brešković. 

27. travanj 2024 16:21