StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBURNA REAKCIJA

Ministrica vanjskih poslova BiH napala HRT zbog Dodikova intervjua: ‘Je li to ono što podržava javni servis naše prijateljske i susjedne Republike Hrvatske?‘

Piše PSD
29. prosinca 2021. - 18:56

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković reagirala je na intervju Milorada Dodika za HRT, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Državna televizija Republike Hrvatske dala je večeras prostor čovjeku s "crne liste" State departmenta na koju je dospio zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma da, bez ikakve zadrške ili uredničkog otklona, iznosi lažne tvrdnje i neistine o Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnoj zajednici - navela je Turković.

Dodala je kako je "začuđujuće i apsolutno neprihvatljivo da javni servis susjedne države otvara prostor za diskriminaciju, kršenje ljudskih prava Židova, Roma i drugih građana BiH koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, a koji sada nemaju osnovno demokratsko pravo u BiH da budu birani na izborima".

Turković navodi da je HRT, kao vrlo gledani i poštovani javni servis, bez ikakvog kritičkog stava omogućio Miloradu Dodiku da obmanjuje hrvatsku javnost tvrdnjama kako se u BiH tobože pregovara i razgovara o nekom "trećem entitetu".

- Naprotiv, u BiH je neophodna reforma koju traži i EU, i to ona kojom će biti provedene presude Europskog suda za ljudska prava kojom se mora otkloniti diskriminacija i kršenje ljudskih prava građana koji nisu Srbi, Bošnjaci ili Hrvati. Nacionalna i kolektivna prava Srba, Hrvata i Bošnjaka u BiH su čvrsto definirana kroz niz mehanizama zaštite u entitetskim i državnim parlamentima - navela je Turković.

- Niti jedna odluka u BiH se nije mogla niti može donijeti bez suglasnosti predstavnika tri konstitutivna naroda, ali je tužno i neprihvatljivo da u isto vrijeme građani koji se tako ne izjašnjavaju nemaju osnovna demokratska prava. Je li, pitam se, to ono što podržava javni servis naše prijateljske i susjedne Republike Hrvatske? - zaključuje ministrica, prenosi Buka.

28. travanj 2024 10:49