StoryEditorOCM

MINISTARSTVO MORA Odredbe o prelaženju morskih granica za hrvatske i strane pomorce

Piše DV
16. svibnja 2020. - 09:17
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je dodatna pojašnjenja i upute, vezane za primjenu Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, te Odluke o izmjenama i dopuni iste odluke od 9. svibnja 2020., nastavno na ranije objavljene preporuke od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prelazak državne granice hrvatskih i stranih pomoraca 

Hrvatski pomorci koji se nakon iskrcaja u bilo kojoj državi svijeta vraćaju u Republiku Hrvatsku ne moraju više provoditi mjeru samoizolacije.

Zadnjim izmjenama omogućen je ukrcaj svih stranih državljana na brodove trgovačke mornarice i jahte koje se nalaze na vezu, u raspremi ili mirovanju u Republici Hrvatskoj.

Strani državljani, članovi posade nakon što se ukrcaju na brod ili jahtu također ne moraju provoditi mjeru samoizolacije na tom plovnom objektu.

Stranim državljanima članovima posada brodova i jahti koji se već nalaze u lukama Republike Hrvatske omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku sukladno propisima koji reguliraju obavljanje nadzora državne granice.

Pomorskim agentima, koji nakon iskrcaja u Republici Hrvatskoj, organiziraju povratak pomoraca iz trećih država u njihovu domovinu, preporuča se unaprijed osigurati potrebe vize s duljim rokom trajanja. Kod organizacije putovanja dužni su voditi računa o eventualnim ograničenjima u svim tranzitnim državama kako bi povratak bio obavljen u što kraćem vremenskom periodu.

Dolazak stranih državljana vlasnika jahti i brodica koje se nalaze u Republici Hrvatskoj 
Strani državljani koji su vlasnici jahti i brodica koje se nalaze u Republici Hrvatskoj mogu preći državnu granicu uz predočenje dokumentacije kojom se dokazuje vlasništvo plovila, dokumentaciju kojom dokazuju da su korisnik plovila (ugovor o zakupu ili ugovor o leasingu). Uz dokumentaciju kojom se dokazuje vlasništvo plovila potrebno je dostaviti ugovor o vezu i/ili potvrdu luke nautičkog turizama da se plovni objekt nalazi na vezu u toj luci.

Dolazak ostalih stranih državljana 
Najam charter plovila, odnosno korištenje usluge smještaja na brodovima, jahtama i brodicama smatra se bitnim gospodarskim razlogom dolaska u Republiku Hrvatsku. Dokazuje se predočenjem Popisa posade i putnika koji je unesen u sustav eNautika od strane charter kompanije ili vlasnika plovnog objekta. Dozvoljen je i status dokumenta „U pripremi“.

Sve odredbe pročitajte OVDJE.
26. travanj 2024 02:46