StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUdar s Pantovčaka

Milanović traži hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog ‘izvanredne i neočekivane‘ situacije u pravosuđu

Piše Marko Špoljar/JL
5. veljače 2024. - 15:22

Nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović u subotu - pozivajući se na informacije koje je prikupila Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) tijekom 2015. godine (a kojima je on kao tadašnji predsjednik Vlade imao pristup) - iznio nove detalje koji kompromitiraju položaj Vladina kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika, suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića, iz Ureda predsjednika upravo je priopćeno kako je Milanović premijeru Andreju Plenkoviću predložio sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS).

U dopisu koji je Milanović danas poslao predsjedniku Vlade piše: "Na temelju članka 4. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, predlažem Vam da sazovemo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog izvanredne i neočekivane situacije u hrvatskom pravosudnom sustavu koja negativno utječe - a mogla bi i u budućnosti negativno utjecati - na usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti te na nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske", prenosi Jutarnji list.

- Nadalje, predsjednik Milanović podsjeća kako prema članku 4. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, "jedino smo vi i ja - kao predsjednici Vlade i Republike - ovlašteni dogovoriti i sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost" te zaključuje: "Stoga očekujem da ćete i Vi prepoznati potrebu i prihvatiti moj prijedlog za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u što kraćem roku" - stoji u priopćenju kojeg potpisuje glasnogovornik predsjednika RH Nikola Jelić.

image
Damir Krajac/Cropix

Podsjetimo, predsjednik Milanović u subotu je otkrio da je SOA zabilježila kako se Turudić tijekom 2015. godine, kao tadašnji predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, sastajao sa Zdravkom Mamićem - i u vrijeme kada je Mamić bio (samo) osumnjičenik, ali i kasnije kada je Mamić bio pod istragom.

- SOA-u tada nije zanimao sudac Ivan Turudić nego Zdravko Mamić. I tako Mamić prvi put biva uhićen 3. srpnja 2015. godine. Ne znam više za koje kazneno djelo, jedno od brojnih. Protiv njega se pokrenula istraga pred sudom čiji je predsjednik - tko? Ivan Turudić. To su bili sastanci pod vrlo čudnim okolnostima. Nisu to bile krstitke, krsne slave ili bar micve, nego su ti sastanci imali obilježja konspirativnosti. Tada Mamić još nije bio pod istragom. Cijelu tu 2015. godinu Turudić je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu. Krajem osmog mjeseca, gospoda opet imaju tajni susret pod plaštom noći. Voze se satima, skrivaju na tajnim mjestima. Ali tada Mamić više nije bio osumnjičenik, nego pod istragom, (po izlazu iz pritvora) dao je jamčevinu da neće utjecati na postupak. O tome je bio obaviješten i DORH koji je sigurno bio u dilemi što da radi. I sada na čelo tog DORH-a treba doći čovjek koji će prvo jutro prekopati sve fajlove. Je li to normalno? Je li to europska Hrvatska? Gdje se Plenkoviću toliko žuri da zadnji tren prije izbora imenuje novog glavnog državnog odvjetnika - rekao je Milanović.

image

 

 

 

cropix

Par sati nakon predsjednikove konferencije za medije iz Vlade su poručili da Milanović zlorabi svoj položaj i ovlasti.

- Milanovićev današnji nastup nije ništa novo, nego njegov nastavak zlorabljenja položaja i ovlasti predsjednika Republike za pokušaj političke destabilizacije Vlade i parlamentarne većine. Miješanje u izvide pravosudnih tijela, klasificirana izvješća SOA-e i njihovo distribuiranje javnosti radi ostvarivanja svojih političkih interesa. To je ponašanje nalik na neka prijašnja vremena - poručili su iz Vlade u subotu poslijepodne.

27. travanj 2024 15:59