StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettovariš s pantovčaka

Milanović je postao prava zvijezda ruskih medija, a to nema nikakve veze s činjenicom da je porijeklom iz mjesta nekad poznatog kao ‘Mala Moskva‘. Šarmirao ih je jednom izjavom

Piše D.K./SD
19. listopada 2022. - 13:42

Hrvatski predsjednik se prometnuo u pravu zvijezdu moskovskih, proputinovskih, medija. To, međutim, nema baš nikakve veze s činjenicom da je Zoran Milanović porijeklom iz Glavica kod Sinja, poznatih i po nekadašnjem kolokvijalnom i ustaničkom nazivu ‘Mala Moskva‘, piše Slobodna Dalmacija.

Ruske simpatije priskrbio je zapravo svojim zadnjim javnim istupom, tj. protivljenjem ideji obuke ukrajinskih vojnika na hrvatskim poligonima, što je otvoreno nazvao ‘dovođenjem rata u Hrvatsku‘.

"Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. To je dovođenje rata u Hrvatsku. Korektni smo, solidarni i to je to", rekao je Milanović, obećavši na kraju da kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga obučavanje Ukrajinaca u Hrvatskoj neće odobriti.  

Dodao je i da na ratu u Ukrajini profitiraju mnogi "politički paraderi". Ruske lobiste nije spominjao.

Ova izjava prvog čovjeka Pantovčaka zadobila je neobično veliku pozornost u ruskim medijima. Prenijeli su je svi, od državne novinske agencije TASS preko Interfaxa, pa do agencije RIA Novosti koja je toplo podsjetila da je hrvatski predsjednik i ranije izražavao zabrinutost zbog neprijateljstava između Hrvatske i Rusije.

Ruska federalna agencija Regnum je javila kako se Milanović protivi obuci „kijevskih militanata u Hrvatskoj" te da ne podržava "miješanje u sukobe na teritoriju bivše sovjetske Socijalističke Republike Ukrajine". ‘

‘Moskovski Komsomolec‘ je zahvalno objasnio da se Zoran Stipanovič Milanović doista javno suprotstavio ideji o obuci ukrajinskih vojnika, ali i ranijem prijedlogu da Hrvatska vojska pošalje Ukrajini oružje. Milanović bi, pokušali su objasniti, možda i pristao na slanje oružja u Ukrajinu, ali se boji da Hrvati u tom slučaju ne ostanu goloruki.

‘Kommersant‘ također smatra da Milanović ne želi Hrvate nepotrebno izlagati osveti zbog uplitanja u ukrajinski rat, a ‘Ruska Gazeta‘ je navela kako su za odlučno protivljenje vojnoj obuci Ukrajinaca u Europi jedini imali snage hrvatski predsjednik i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sziijarto.

Citirajući Milanovićevu izjavu, ruski portal Izvestija objašnjava kako je dan ranije objavljeno da EU na prostorima država članica planira obuku za najmanje 15.000 ukrajinskih vojnika, te kako su Mađari i hrvatski predsjednik jedini to protumačili ‘korakom ka eskalaciji‘. Radio Sputnik također Milanovića stavlja uz bok Viktoru Orbanu, te navodi da je prije Hrvatske Mađarska bila jedina zemlja u EU-u koja je otvoreno odbila obučavati ukrajinsku vojsku.

27. travanj 2024 18:30