StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNakon kiše dolazi...

Meteorolozi najavljuju novu promjenu vremena, hoće li biti još padalina?

Piše DV
6. kolovoza 2023. - 08:37

Nakon nekoliko dana obilne kiše koja je prouzročila poplave u Hrvatskoj i zahladnjenja koje je došlo s oborinama, meteorolog Nove TV Darijo Brzoja otkrio je kakva nas prognoza očekuje idućih dana.

"Ono što nas očekuje u narednim satima te u subotu i nedjelju je još oborina. Međutim, oborina neće biti u količini koja je bila u petak i dan ranije. Padat će u Sloveniji i Austriji pa se može očekivati da će nešto od te vode doteći u rijeke, prenosi jutarnji.hr.

Rijeka Sava je u stagnaciji ili laganom opadanju, međutim o toj novoj kiši i onome što će se kroz pritoke doliti u Savu ovisi u iduća 24 sata što će se događati", objasnio je.

image
Božo Radić/cropix/

Na pitanje je li ovo neobična situacija da u jednome danu bude više oborina nego u cijelom mjesecu Brzoja je odgovorio da je ljeti oborina na jednoj lokaciji bude obilna, odnosno da padne mjesčna količina u jednom danu.

 

"Međutim, ono što je bilo u petak i subotu, imali smo cijeli potez od Istre, sjeverni Jadran do srednjeg Jadrana, do ispod Splita, čak i unutrašnjost Hrvatske (unutrašnjost Dalmacije i gorska Hrvatska) imali su mjesečne ili domjesečne količine oborina što svakako nije nešto što se često događa", dodao je.

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Idućih dana ide smirivanje, najavio je Brzoja. U nedjelju i ponedjeljak još može biti pljuskova, ne toliko često kao što je bilo dosad, a od utorka i srijede ide stabilizacija vremena.

Stabilizaciju vremena najavila je i meteorologinja HRT-a, Tomislava Hojsak, koja tvrdi da će u nastavku novog tjedna biti stabilnije i sunčanije, te sve manje svježe, štoviše - mjestimice opet i vruće, osobito na Jadranu.

26. travanj 2024 20:13