StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUZROCI KATASTROFE

Meteorolog o oluji svih oluja: ‘A što ste očekivali nakon takvih 7 dana!? Stigao nam je arcus...‘

Piše Tanja Rudež/JL
20. srpnja 2023. - 14:31

"Oluja svih oluja" jučer je poharala Sloveniju, Hrvatsku, BiH i Srbiju te odnijela živote šestero ljudi, od kojih tri u Hrvatskoj.

Nedim Sladić, mladi meteorolog iz Bosne i Hercegovine koji je trenutno na znanstvenom usavršavanju na Sveučilištu Reading u Velikoj Britaniji, pojasnio nam je što se jučer dogodilo.

image

meteorolog Nedim Sladić

Privatna Arhiva/

- Poslije najmanje sedam dana ljetne žege, što smo drugo mogli i očekivati? Uporno ponavljamo - više toplinske energije u atmosferi jednako više oborive vode, intenzivnije padavine i snažnije nepogode. Mlazna struja, odnosno snažna vrpca vjetrova, našla se u blizini naših područja. Naišla je hladna fronta u prizemlju, koja je Hrvatsku i okolne zemlje zahvatila po rubu. Vreli zrak, fizikalno lakši i rjeđi, s podloge se podiže uvis uzlaznim strujanjima, pri čemu visine tornjastih oblaka (oblaci vertikalnog razvoja) mogu dosegnuti nivo i preko 10 kilometara (vrh troposfere), s temperaturama pri vrhu oko minus 55 Celzijevih stupnjeva.

Istovremeno, hladni zrak se spušta poput klina prema prizemlju. Zbog toga, ali i blizine mlazne struje, imamo dosta potencijalne vrtložnosti koja pojačava intenzitet padavina, a snažna silazna struja, kad nadjača uzlaznu, dovodi i do pojave grada uslijed prisilnog spuštanja hladnijeg zraka. Jak, na udare i olujan vjetar, je sastavni dio uslijed kolebanja temperature i zračnog pritiska duž atmosferskog stuba - objasnio je.

- Oblak koji je prošao Hrvatskom i zemljama regije je evidentiran u literaturi pod nazivom arcus, a češće ćemo čuti drugi naziv, odnosno njegov tip - zove se shelf. Nastaje unutar kumulonimbusa, olujnog oblaka, zahvaljujući snažnoj silaznoj struji koja ga uvija prema površini poput snažnog slapa, donoseći na njegovoj ivici olujne, nerijetko i razorne vjetrove – dodao je Sladić.

03. svibanj 2024 15:44