StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetREAGIRALI SINDIKATI |

MEDICINSKO OSOBLJE JASNO PORUČILO VLADI Pohvale i zahvale su lijepe, ali ne možemo pristati na uskraćivanje naših prava!

Piše Magdalena Družijanić/SD
30. svibnja 2020. - 20:59
Pohvalnice? Zahvalnice? Nešto sam načula, navodno, ne znam je li to u pitanju, ali do mene je stigla vijest, sad je l’ istina ili ne, da premijer Andrej Plenković traži da se popiše broj cijelog osoblja koji je radio za vrijeme “korone”’, donosi Slobodna Dalmacija.

Ako je to istina, da stižu “zahvale i pohvale” na taj način, jako lijepo od njega, a što drugo da kažem - komentirala je Renata Čulinović

Čaić, predsjednica Hrvatskoga liječničkog sindikata sve glasnija govorenja o tome kako će medicinari diljem zemlje za svoj trud na kraju epidemije dobiti-pohvalnicu.

Ministarstvo: Zatražilo smo podatke iz bolnica
Iz Ministarstva zdravstva kazali su nam sljedeće:

'Ministarstvo je zatražilo podatke o broju radnika u zdravstvu koji su za vrijeme epidemije COVID-19 neposredno radili na zbrinjavanju oboljelih od koronavirusa, odnosno u trijaži, kako bi utvrdili udio istih u odnosu na ukupne kadrovske kapacitete. Važno je istaknuti da je istovremeno dio radnika pružao zdravstvenu zaštitu ostalim pacijentima, hitnim i prioritetnim koji nisu bili Covid pozitivni'


Sindikati zaposlenih u zdravstvu, naime, odbili su u srijedu novu Vladinu ponudu. Naglasili su da ne mogu pristati na uskraćivanje prava svojih radnika, zaslužnih za otvaranje ekonomije, granica i turističke sezone.

Kazali su kako ne mogu pristati ni na kakvo uskraćivanje prava koja su ranije dogovorena.

6/11

Šest od jedanaest sindikata u srijedu je odbilo ponudu Vlade, a pregovori su pokazali neslogu među sindikatima.

- Sindikati očigledno različito gledaju na pojam sindikalne solidarnosti - kazuje Čulinović Čaić.

- Većina sindikata se izjasnila da će prihvatiti Vladin dodatak, i što, sada bi mi trebali biti na taj način solidarni s njima - kaže naša sugovornica.

Pregovori u tri sobe
Pregovori između pregovaračkog odbora Vlade RH i predstavnika sindikata o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i državnih službi održali su se kroz tri odvojena sastanka - s predstavnicima sindikata javnih službi; s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama i s predstavnicima državnih službi.


Liječnici u svijetu, pa i kod nas, obolijevaju za tisuću puta više od ostale populacije - kaže Čulinović Čaić.

Oko 25 posto liječnika koji su bili ‘oči u oči’ s koronom u protekla dva mjeseca u Hrvatskoj stariji su od 60 godina i mahom s kroničnim oboljenjima. Pa kako da onda to prihvatimo - pita se Čulinović.

A gdje su sve one silne pritužbe, kaže, koje su stizale iz većine bolnica jer je medicinsko osoblje bilo podijeljeno u dva tima pa onima koji su bili u pričuvi nisu pripisivani sati ili ih se slalo na godišnje odmore.

- Jedan od problema su i neplaćeni prekovremeni sati koji se ‘povlače’ već sedam godina, to nije mali dug - kazala je Čulinović.

Ima, nema

Kako je moguće da za neke djelatnosti u javnom sektoru ima novca, a za ostale nema, pita se. No postoje mehanizmi za dalje - ističe Čulinović Čaić.

- Ovo je postao cirkus, a ja sad ovdje podsjećam i na odluku Vrhovnog suda iz prosinca 2019. godine. Konkretnije 9. prosinca 2019. kojom je odlučeno da liječnici kod obračuna prekovremenih sati imaju pravo na sve dodatke za posebne uvjete rada, odgovornost i znanstvene titule, kao i kod obračuna redovnih sati - dodaje Čulinović.

- Postoji i postupak ovrhe nad zdravstvenim ustanovama i nove tužbe za prekovremene sate… Pitamo se, ako se na jesen pojavi drugi val epidemije, tko će raditi? Ljudi su bijesni, previše im je ovo. Možda da odu svi na bolovanje? Na ovome ne stajemo - zaključuje Čulinović Čaić, prenosi Slobodna Dalmacija

Aladrović definirao prekovremene sate
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović na pitanje je li uspjeh ako je šest od 11 sindikata odbilo ponudu Vlade kazao je za medije kako je to kompromis. Za neisplatu zaostalih prekovremenih sati, ministar je u srijedu pojasnio kako su to definirali prije tri do četiri tjedna. ‘Taj problem je djelomično riješen, postoji problem prošlosti, ali to je u domeni sudskih postupaka, to ne bih dalje komentirao’ dodao je Aladrović.


- Neprihvatljivo. Medicinske sestre i tehničari nisu potpisali jer ne žele nikakvo odricanje. Oduvijek su se i medicinske sestre i medicinski tehničari odricali svega i bili solidarni, u doba epidemije pogotovo. Pa do prije nekoliko dana bježali su od nas kao od ne znam čega. Nije način da nam Vlada sada ovako vraća - komentirala je pak cjelokupnu situaciju Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara.

Nije riječ o velikoj cifri, ali nama znači dostojanstvo.

- Sestre i tehničari su ti koji su najviše vremena proveli u izolaciji, najviše su obolijevali, one su ti koji su skrbili o pacijentu većinu vremena, 90 posto truda pripada upravo njima! Nemojmo to zaboraviti. Ovo je zanemarivanje i zapostavljanje - dodala je.
Prekovremeni sati svima su upisivani, njima nisu. Pa evo i sada kada se život polako vraća u normalu te iste bolnice ponovno treba oformiti na ono staro, poskidati ograde, sve preurediti. Rade po 24 sata, kažu mi s terena, neke ni sad opet nisu mogle ni slobodno dobiti - veli Prašnjak.

- Ne možemo pristati na njihove uvjete. Za daljnje planove ne mogu vam ništa trenutno kazati, pričekat ćemo neko vrijeme. Onda ćemo znati više - zaključuje Prašnjak.

U Splitu je već počela podjela priznanja
U međuvremenu, na uvid smo dobili fotografije fotografirane u četvrtak u velikoj predavaonici na splitskim Firulama. Započela je, naime, podjela zahvalnica za sve one koji su posljednjih mjeseci radili s ‘korona- pacijentima’.
Mlada doktorica s kojom smo razgovarali (podaci poznati redakciji) kazala nam je kako je u četvrtak u podne podijeljeno 30-ak zahvalnica doktorima. Sutra, u petak, slijedi nova ‘tura’ zahvalnica doktorima a idući tjedan, kazala nam je, zahvalnice će dobiti i ostalo osoblje, medicinske sestre, tehničari...
Nije htjela komentirati činjenicu kako su medicinari umjesto traženih zatjeva u pregovorima s Vladom dobili samo zahvalnicu, a pojasnila nam je i kako su njoj plaćeni svi prekovremeni sati.
- Ne mogu reći da sam nezadovoljna - dodala je kratko ova splitska doktorica
05. svibanj 2024 05:08