StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTEK VEČERAS

Maturanti iz pograničkog područja očajni, čitav dan nisu imali informaciju hoće li sutra moći na državnu maturu u Metković. Stigla ohrabrujuća vijest

Piše Silvia Rudinović
24. lipnja 2020. - 20:48
Maturanti koji pohađaju Gimnaziju Metković, a dolaze iz hercegovačkih općina u pograničnom području, večeras su zabrinuti i očajni, jer ne znaju hoće li zbog odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite RH o obveznoj mjeri samoizolacije za sve koji dolaze iz BiH, sutra moći pristupiti polaganju državne mature iz Fizike. Ispit počinje ujutro u devet sati, a nikakvu informaciju o ovome ne mogu dobiti.

- I sam sam žalostan i zabrinut, jer nemam odgovor na to pitanje. Zvao sam Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ni oni nemaju informaciju o prelasku granice za naše maturante. Od Stožera civilne zaštite, također, nema uputa. Sutra je ispit iz Fizike, i ne znam što mi je raditi. Kontaktirao sam razrednike i uputio ih da se osobno čuju s učenicima. Suosjećam s njima i njihovim roditeljima koji su sad pod velikim stresom, a sutrašnji ispit nije posljednji kojega trebaju polagati – kaže Josip Jurković, ravnatelj Gimnazije Metković.

Škola je graničnim prijelazima poslala popise svih maturanta s terminima polaganja ispita, ali s obzirom na novu mjeru samoizolacije, ravnatelj Jurković još večeras oko 20 sati nije bio siguran hoće li to biti dovoljno.

Načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo proslijedio nam je oko 20,30 najnovije upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u kojima stoji: "Kandidati koji dolaze na ispite državne mature, uzimajući u obzir Odluku o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza RH pridržavaju se mjera samoizolacije tijekom boravka u Republici Hrvatskoj, a polaganje ispita državne mature organizira se na način da se osigura veća fizička distanca (cijelo vrijemekada god je moguće pri dolasku, odlasku i boravku na ispitu kandidat je na udaljenosti od svih osoba od 2 metra) i nošenje maske (medicinska maska cijelo vrijeme pokriva nos i usta). Preporuča se povratak kandidata nazad preko granice u istom danu".

Nadalje, HZJZ predlaže da ovi kandidati ulaze na drugi ulaz i pišu ispit u zasebnoj prostoriji u odnosu na ostale kandidate. Djelatnici, kad je moguće s obzirom na specifične uvjete prilikom provedbe ispita, trebaju održavati razmak od dva metra u odnosu na kandidate, no moguć je i bliži kontakt kraćeg trajanja (do 15 minuta) s obzirom da se nosi maska.  

Kandidatu je potrebno, stoji u puti HZJZ, izmjeriti temperaturu pri ulazu u ispitni prostor beskontaktnim toplomjerom t eu slučaju povišene temperature kandidat treba odmah napustiti ispit i javiti se liječniku. Kod provjere identiteta, pristupnici koji su u samoizolaciji skidaju nakratko masku na udaljenosti od dva metra od osobe koja je zadužena za provjeru osobne iskaznice ili putovnice.  

 
28. travanj 2024 10:00