StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetepilog zločina

Majci dječaka ubojice prijeti višegodišnja kazna zatvora: istražuje se je li zanemarivala i zlostavljala sina

Piše dv/sd
24. svibnja 2023. - 09:24

Protiv M.K, majka maloljetnog dječaka ubojice koji je ubio devet svojih vršnjaka i zaštitara beogradske škole "Vladimir Ribnikar" jučer je pokrenuta istraga zbog sumnje da je zanemarila i zlostavljala dječaka ubojicu prije zločina. Ukoliko se dokaže da je izvršila ovo kazneno djelo, prijeti joj kazna zatvora do tri godine, piše blic.rs, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Prvo osnovno javno tužiteljstvo u Beogradu jučer je priopćilo da je policiji naložilo prikupljanje informacija vezano za majku dječaka Koste K.

Osumnjičena M. K. će biti saslušana, a policija će razgovarati i sa školskom pedagoginjom i psihologinjom.

Također, Gradskom centru za socijalni rad naloženo je da izradi dijagnostičku procjenu funkcioniranja obitelji dječaka ubojice i o tome dostavi izvješće tužiteljstvu, kao i da utvrdi nalazi li se navedena obitelj u evidenciji tog organa.

Ukoliko se dokaže da je M.K. zanemarivala svoje dužnosti kao roditelja, u odgoju djeteta, prijeti joj  kazna zatvora do tri godine.

image
Tom Dubravec/Cropix

Odvjetnik Radomir Munižaba za blic.rs objašnjava o čemu ovisi visina kazne za majku:

- Ukoliko se dokaže da je majka izvršila kazneno djelo zapuštanje i zlostavljanje maloljetne osobe koje joj se stavlja na teret, može se kazniti zatvorom do tri godine. Radnja osnovnog oblika jest grubo zanemarivanje dužnosti zbrinjavanja i odgoja maloljetnika, a to se pre svega odnosi na omogućavanje uvjeta za razvoj djeteta kao osobe - kaže Munižaba.

Prema riječima Munižabe, ukoliko je majka dječaka ubojice ispunila sljedeće uvjete: sprječavanje devijantnog ponašanja, školovanje, prihvaćanje moralnih i društevnih normi, ona neće kazneno odgovarati.

Oca se tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Za ovo djelo, kako navodi odvjetnik Nikola Ristović, maksimalna kazna je 12 godina robije.

- Ukoliko je nastupila teška tjelesna ozljeda neke osobe ili imovinska šteta velikih razmjera, prijeti kazna zatvora od jedne do osam godina. Međutim, ukoliko je smrt nastupila kod jedne ili više osoba, moguća je kazna zatvorom od dvije do 12 godina - kaže Ristović.

30. travanj 2024 14:21