StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUSUSRET IZBORIMA

Macan: S ovom pozicijom SDP postaje uvjerljivo drugi blok iza HDZ-a!

Piše PSD.
6. ožujka 2024. - 14:30

Više nema dvojbi, Sabor se raspušta tijekom ovog mjeseca - na birališta za parlamentarne izbore ćemo koncem travnja ili sredinom svibnja. Nakon toga krenula je utrka i eskalacija pregovaranja o prijeizbornim savezima.  Za HRT o

 izborima u travnju, u Studiju 4 su razgovarali Saša Tartaglia, stručnjak za politički marketing i Krešimir Macan, politički analitičar.

 Macan ističe da je blok SDP već stigao na drugo mjesto.

- Da ostanu samo na matematičkom zbroju, vjerojatno bi trebali dobiti koji mandat, tj skinuti mandat HDZ-u. To je jedan od elemenata u kampanji zbog izbornih jedinica kod nas da morat napraviti dovoljno velik blok da propali glasova bude što manje, a ako ih i bude, da onda sudjelujete u podjeli tih mandata, da profitirate od toga što ste prošli prag i da ste dovoljno veliki. S ovom pozicijom SDP postaje uvjerljivo drugi blok iza HDZ-a, rekao je Krešimir Macan, politički analitičar.

A na pitanje je li prepreka ove koalicije sastavljanje lista, Macan odgovara:

- Bilo bi da se išlo na dosadašnje načine slaganja lista, ovdje je dozvoljeno da se ide s više blokova, a cijela je priča da se više blokova podijeljno na izbore koordiniraju i da se kupe svi oni koje netko ne želi. Recimo u Splitu imate sukob splitskog SDP-a i centra od Puljka. Oni će vjerojatno ići u dva bloka i to je najbolje rješenje jer onda mogu izvući najviše birača jer neće vam birači koji su za SDP u Splitu i koje opozicija Puljku, glasat za Puljka nužno. Imate koalicije koje vam ne donose sinergiju, nego oduzimaju u zbroju. U četiri izborne jedinice, idu svi protiv HDZ-a i to je vrlo logično jer su to četiri baš jake izborne jedinice. Slavonija je četvrta, peta i ostaje Lika sedma i deveta koja je jaka od Knina do Splita, naglašava.

Macan je komentirao i nove stranke, a posebno se osvrnuo na Vanđelića i Krišto:

- Vanđelić ima potencijala, ali mislim da je kasno krenuo, on je novo lice u nekim izbornim jedinicama ima već par postotaka za razliku od socijaldemokrata. Ja bih radije s njim pregovarao nego s nekim drugim. Ja bih radije u tom slučaju osigurao siguran ulazak u sabor i onda s jednim dva mandata krećete gradit stranke. Od svih tih vidim da se jedino događa nešto sa strankom Karoline Vidović Krišto, ona sa svojim nastupima motivira desno krilo biračkog tijela i stalno se pojavljuje u istraživanjima s jedan ili dva posto, zaključio je.

26. travanj 2024 12:14