StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRED IZBORNU GODINU

Macan otkrio koga vidi kao vrlo izglednog koalicijskog partnera HDZ-a: ‘Zato Most i lupa po PPD-u...‘

Piše PSD
17. kolovoza 2023. - 14:19
Krešimir Macan: Oporba na ljevici se mora konsolidirati i odlučiti hoće li u nekim izbornim jedinicama ipak surađivatiJosip Moler/Cropix

Politički analitičar Krešimir Macan gostovao je na N1 televiziji, gdje je komentirao aktualne političke događaje:

"Mi smo de facto već u izbornoj kampanji. Mi smo na 10 mjeseci od izbora. Oni svi sada, nakon što su se odmorili, moraju krenuti trčati predizborni maraton. Očekujem da će Vlada na sjednici isticati dobre stvari koje je napravila i turističke brojke. Čekat će nas puno obećanja, kao i vruća sindikalna jesen. I sindikati će postavljati svoje zahtjeve jer znaju da dolaze izbori. Čeka nas dinamična jesen bez obzira na druga događanja”, smatra Macan.

Politički analitičar otkrio je i kako vidi početne pozicije vladajućih i oporbe uoči superizborne 2024.

“HDZ može biti prezadovoljan rejtingom. Oni su po Crobarometru, koji je slabije podložan dnevnim događanjima, jako stabilni, na visokom rejtingu od 30, no njima nedostaju koalicijski partneri. Ja mislim da oni računaju da to mogu biti, prije svega, mandati iz Domovinskog pokreta, koji prelazi prag i zasigurno u Slavoniji osvaja dovoljno mandata da bude koalicijski partner. Pokušat će HDZ napraviti Vladu samostalno, ali mislim da to nije realno očekivati. Dakle, vladajući mogu očekivati podršku Domovinskog pokreta, ali tek nakon izbora, a zato vjerojatno i Most toliko ‘lupa’ po PPD-u”, kaže Macan.

Što se tiče oporbe, smatra da su na desnici stvari “dosta konsolidirane”, no po njemu je nejasno je što će se događati na ljevici.

Izbori će biti neizvjesniji nego što mislimo

“Zanima nas kako će ići rejtinzi Možemo i SDP-a. Nekakav treći blok od 10-ak postotnih bodova bi se mogao formirati na ljevici i moramo vidjeti što će se s time dogoditi. Mislim da nas čekaju puno neizvjesniji izbori nego što mislimo. HDZ izgleda kao favorit i treći mandat se smiješi Andreju Plenkoviću, ali ostavimo mi sve otvoreno do samih rezultata izbora”, kazuje Macan, dodajući potom kakvu šansu prema njemu ima oporba na izborima:

“Oporba se mora konsolidirati i odlučiti hoće li u nekim izbornim jedinicama ipak surađivati. Njima (SDP-u i Možemo - op.) je najvažnije da taj rejting ide prema gore i da oni zbrojeno ide gore. Moramo vidjeti gdje će se taj blok usmjeriti. Očekujem i da će se nešto novo na ljevici formirati, no ako se ne pojavi ta neka treća opcija i opozicija ne naraste dovoljno, prije svega SDP i Možemo, onda je HDZ u velikoj prednosti”, dodao je Krešimir Macan.

27. travanj 2024 07:39