StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠto kažu u Ljubuškom?

‘Ma ne bih za Denisa ništa loše rekao, ali slabić je svatko tko bije drugu ženu...‘

Piše Vinko Paić
26. rujna 2023. - 14:42

Ljubuški. Ovaj hercegovački gradić na rijeci Trebižat koji svojim prirodnim ljepotama ruši stereotipe o Hercegovini kao području poznatom isključivo po kršu i kamenu, dospio je u medije po mučnoj snimci nasilja bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca Denisa Buntića nad suprugom Klarom Buntić, piše Slobodna Dalmacija.

U njegovu rodnom selu Lipnu, gdje mu se nalazi obiteljska kuća – zavjet šutnje! S druge strane, u desetak kilometara udaljenom Ljubuškom, u kojem je Općinski sud na kojem radi Denisova majka odlučio da Buntić zasad može šetati kao slobodan čovjek, nadvila se tama.

Mještani nam govore kako gradić koji prema podacima iz 2013. godine ima gotovo 30 tisuća stanovnika ne pamti ovakvo što i da ne mogu vjerovati da je njihov lijepi i mirni Ljubuški dospio u medije zbog ovakvog skandala.

– Ja sam čuo da to traje već neko vrijeme. Bio je on dobar rukometaš, došao je tu, ali počeo je piti, šta ja znam... Dok je igrao rukomet, pa završio i došao ovdje, sve je bilo u redu. Onda je počeo piti... – govori nam Tomislav Grbavac.

image

Tomislav Grbavac

Tom Dubravec/Cropix

Meho Mahić rođen je u Ljubuškom i prati ovaj potresan slučaj od samoga početka. I on je zgrožen cijelom situacijom.

– On je bio fin dečko dok je igrao za Izviđača, nekad sam i ja igrao. Bilo je zakon da igraš u Izviđaču – kaže nam Meho i dodaje:

– Ja sam uvijek na strani žena! Ne treba ženu dirati. Ona je slabije biće, prema tome… Ma ne bih ni za njega ništa loše rekao, ali... Opet vam kažem, ja sam na strani žena. Treba ih zaštititi, slabić je svatko tko bije drugu ženu – govori Meho.

image

Meho Mahić

Tom Dubravec/Cropix

Gospođa Ružica je bila jedna od rijetkih žena koja je pristala stati pred našu kameru.

image

Gospođa Ružica

Tom Dubravec/Cropix

– Ako je istina što se piše da je ta žena ovako zlostavljana, on je triba ostat u pritvoru dok se dokaže je li to istina ili nije. A ne da je pušten na slobodu. I pronađeno je čak toliko oružja kod njega. Je li on pije i drogira se, to ja ne znam, to je njegov problem, ali ne smije biti nasilan prema ženama, rekla nam je gospođa Ružica. 

image

Ahmet i Envera Mahić

Tom Dubravec/Cropix

Ahmed Mahić i njegova supruga Envera još su u nevjerici.

– Mislim da je ovo strašan događaj, radi se o nasilju u obitelji i to je nešto što nisam očekivao od jednog sportaša i hrvatskog reprezentativca. Pratio sam ga još od malih nogu jer sam nekad i ja igrao za Izviđač. Ne mogu vjerovati da je počinio takvo nasilje nad svojom suprugom i ja to apsolutno osuđujem i ne mogu prihvatiti – kaže nam Ahmed i dodaje kako je ostao iznenađen kad je čuo da Buntić šeće slobodno.

– Ja samo želim da se postupa po zakonu koji je važeći, da dobije adekvatnu kaznu i da nema pristup obitelji, makar na neko vrijeme, dok ne odsluži… Možda se i promijeni i dođe k sebi, da neće činiti djela kakva je dosad radio – ističe Ahmed.

Njegova supruga smatra da se institucije u BiH trebaju što prije probuditi.

– Očekujemo da se takvi ljudi kazne. To nije prvo nasilje. Mi u regiji non-stop prisustvujemo nasiljima. Evo jučer je netko u našoj zemlji ubio djevojku i počinio samoubojstvo. Strašno. Nažalost, institucije nisu spremne da djeluju efikasno. Čim se nešto prijavi, moraju djelovati odmah. Nema tu čekanja! – zaključuje gospođa Envera dok mi polako napuštamo Ljubuški.

image

Ahmet i Envera Mahić

Tom Dubravec/Cropix
image

Crkva svete Kate

Tom Dubravec/Cropix
image

Centar Ljubuškog

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image

Ljubuški

Tom Dubravec/Cropix
image

Ljubuški

Tom Dubravec/Cropix
05. svibanj 2024 15:01