StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKaos u Albaniji

Ludnica u parlamentu: Oporba aktivirala dimne bombe i izazvala požar, intervenirali i zaštitari

Piše dv
20. studenog 2023. - 16:06

Zastupnici oporbene albanske Demokratske stranke bacili su u ponedjeljak u parlamentu dimne bombe i izazvali manji požar koji je ubrzo ugašen, u sklopu neuspjelog pokušaja da zaustave glasanje o proračunu za 2024. godinu.

Zastupnici su u središtu dvorane naslagali stolice, da bi potom crveni, zeleni i ljubičasti dim ispunio prostoriju dok su zaštitari prosvjednike držali podalje od mjesta gdje je sjedio premijer Edi Rama, javlja N1.

Čini se da je jedan zastupnik izazvao manji požar koji su zastupnici ubrzo ugasili.

Vođa Demokratske stranke i bivši premijer Sali Berisha optužio je vladu da pokušava ušutkati oporbu u parlamentu, gdje Ramina Socijalistička stranka ima većinu. “Borba se nastavlja”, rekao je Berisha novinarima nakon incidenta. “Cilj nam je uvesti pluralizam u parlament”, dodao je.

Istražitelji su prošlog mjeseca optužili Berishu i njegovog zeta za korupciju vezanu uz kupoprodaju terena i objekata sportskog kluba. Optužili su ga da je zlorabio svoj utjecaj kao premijer od 2005. do 2009. radi “okončanja postupka privatizacije u korist drugih, uključujući muža svoje kćeri”.

Njegov zet je uhićen, a Berisha ima zastupnički imunitet no ne smije napuštati zemlju.

Berisha optužuje Ramu da orkestrira progon protiv njega, što premijer poriče.

image
Adnan Beci/Afp
28. travanj 2024 19:51