StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPONOVO IZABRANA

Luce Gvozden: ‘Cilj mi je izgradnja doma za umirovljenike na Pelješcu!‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
7. lipnja 2022. - 20:54

Luce Gvozden ponovno je izabrana za predsjednicu na izbornoj skupštini Matice umirovljenika Dubrovačko-neretvanske županije.  

Usprkos svim nedaćama, većinu programskih zadataka svojim je zalaganjem, predanošću i odgovornošću besprijekorno odradila, naglašeno je u izvještaju skupštine te je to bio i glavni razlog da je ponovno predlože i izaberu za predsjednicu. Za potpredsjednika je imenovan Igor Kršinić, a izabrana su i sva tijela Matice.

– Već sam 26 godina s umirovljenicima. Matica je jedna od najstarijih i najmnogobrojnijih udruga. Ponosna sam što su umirovljenici prepoznali moj dugogodišnji rad i što su mi dali povjerenje za iduće četiri godine – rekla je Luce Gvozden. – U nas u Matici uvijek njegujemo druženja, idemo na izlete. Pomažemo umirovljenicima slabijeg imovinskog stanja, iako sad nemamo puno sredstava. Obilazimo naše umirovljenike u ruralnim krajevima županije, za Uskrs i Božić im odnesemo poklone, a to njima puno znači kad im netko dođe na vrata, to vam nikad ne mogu zaboraviti i uvijek pitaju kad ćemo doći ponovo – govori o njihovim aktivnostima. Često povezuje i ljude kojima je potrebna njega u kući s onima koji bi brinuli o njima. Takvih poziva ima svakodnevno.

 

OKREĆEM SE EUROPSKIM FONDOVIMA

 

- Na Radiju Dubrovnik imam moju emisiju 'Kutak za umirovljenike' gdje rečem sve novosti i događaje. Puno se družimo, organiziramo druženja i sportske susrete, predavanja, odlaske na medicinske rehabilitacije koje smo i plaćali dok smo imali sredstava. Pet subota zaredom organizirali smo izlete od Međugorja do doline Neretve, a imali smo i šestodnevni izlet u Istru u svibnju. Naravno da ću tako i nastaviti, sve za dobrobit umirovljenika. Puno mi znači i što sam članica predsjedništva Matice umirovljenika Hrvatske i predsjednica regije Dalmacije. Širim vidike svih umirovljenika i družimo se s Maticama od Zadra do Dubrovnika – istaknula je Gvozden.

- U zadnje vrijeme mi je u planu okretanje prema europskim fondovima. Dosad sam predala tri projekta, u jednom sam partnerica, a u dva sam nositeljica projekta i sva su tri prošla. Očekujem da ćemo tu dobiti bespovratna sredstva. Projekt Senior 2030 financiran je iz Europskog socijalnog fonda, radimo ga s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu  i raznim udrugama. Cilj projekta je dugoročno razvijanje i jačanje suradnje između organizacija civilnog društva, jedinica lokalne i regionalne samouprave, socijalnih partnera i visokoobrazovnih i znanstvenih institucija s ciljem kreiranja poticajnog okruženja i kvalitetne suradnje za razvoj politike aktivnog starenja Republike Hrvatske – pojašnjava.

- Moj cilj je i izgradnja doma umirovljenika na Pelješcu. Toliko područje nema dom umirovljenika niti adekvatnu medicinsku skrb. Ova korona nas je malo svih usporila, ali ću nastaviti raditi na svim našim ciljevima – obećala je na kraju.

09. lipanj 2024 20:12