StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKOLATERALNA ŽRTVA

Loše vijesti za ljubitelje Mozart kugli: Slatkoj deliciji odbrojeni dani

Piše DV
3. prosinca 2021. - 10:17

Kompanija Salzburg Schokolade iz austrijskog Grödiga, najpoznatija po proizvodnji kugli Mozart, podnijela je zahtjev za stečaj.

Kako prenosi austrijski javni servis ORF, Tvrtka je zahtjev podnijela regionalnom sudu. Ugroženo je 140 radnih mjesta.

Nakon bankrota kompanije, rano jutros su održani razgovori između menadžmenta i predstavnika sindikata. Prethodno su iz tvrtke Salzburg Schokolade objavili bankrot i priopćili da nisu u mogućnosti radnicima isplatiti plaće za studeni, navodi N1.

Ovakav razvoj događaja predstavlja šok za sve u Salzburgu. Kako se navodi, ovo nitko nije mogao predvidjeti.

Stečajni upravitelj, kojeg će imenovati sud, uskoro će donijeti odluku o tome kakva budućnost očekuje tvrtku. Međutim, pogon Salzburg Schokolade u Češkoj ostaje otvoren i nastavlja normalno funkcionirati.

Grupa investitora je prije sedam godina preuzela upravljanje tvrtkom, koja je nastala još u 19. stoljeću, a najveći je rast zabilježila nakon Drugog svjetskog rata.

Svjetski poznate kugle Mozart i drugi slatkiši s kojima su bilježili najveće prodajne uspjehe, u Grödigu se proizvode još od 1948. godine.

Kao uzrok bankrota navode pandemiju koronavirusa, koja je drastično smanjila broj turista u Austriji, a time i prodaju Mozart kugli. Dodatne probleme stvorili su, kažu, međunarodna distribucija, rast troškova i otkazivanje većine evenata i festivala u zadnje dvije godine.

05. svibanj 2024 14:45