StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOdličan biznis

Lažni socijalni slučajevi se besramno dokopali stanova u Splitu po povlaštenoj cijeni, a sad ih iznajmljuju za 700 eura mjesečno! Iz APN-a poručuju: ‘Ko je jamio, jamio je!‘

Piše mirela goreta/sd
4. listopada 2022. - 22:36

U vrijeme divljanja cijena podstanarskih stanova u Splitu koje, što zbog turista, što zbog studenata i Ukrajinaca, rastu u nebo, kad svi oni bez vlastita krova nad glavom – o podstanarima vlasnicima kućnih ljubimaca da i ne govorimo – muku muče s pronalaskom adrese stanovanja, nepravda osobito boli, piše Slobodna Dalmacija.

Vlastita nekretnina u gradu preskupih stambenih kvadrata mnogima je ostala nedosanjan san, čak i mogućnost kupnje cjenovno im znatno pristupačnijih POS-ovih. Jednostavno su ispali s liste, a među one uistinu potrebite, iz socijalno osjetljivijih skupina, koji su uspjeli ostvariti preduvjet za dostojanstven život kupivši, po povoljnijoj cijeni, u nedostatku ikakvih vlastitih državne kvadrate, besramno su se ubacili i pojedinci kojima takvo što nije bilo nimalo potrebno.

Ne samo što su se, službeno se predstavljajući kao potencijalni vlasnici prve nekretnine za potrebe stanovanja, ogriješili o zakon kupnjom stana iz programa društveno poticane stanogradnje, zahvaljujući kojemu su “rješavali” stambeno pitanje po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih, nego su i – usprkos činjenici što je od 2019. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zakonski zaprijetila svima onima koji iznajmljuju POS-ove stanove da će im kredit proglasiti dospjelim u cijelosti, pristupiti prisilnoj naplati te o tome obavijestiti banku – nastavili iznajmljivati stanove podstanarima i turistima. Obraz im se ni tada nije zacrvenio.

Stranci i koferi

Jer kako objasniti činjenicu da su se u POS-ovu stambenom naselju na Kili, gdje je prosječna cijena kvadrata stana iznosila 1107,99 eura, i ovoga ljeta u nekoliko ulaza svakih nekoliko dana neprestano izmjenjivali novi ljudi, koji su govorili različitim stranim jezicima i vukli kofere.

Ili oglase za iznajmljivanje, doduše njih svega nekolicinu jer se većina POS-ovih stambenih kvadrata na Kili podstanarima iznajmljuje usmenom predajom, poput onih u kojima se za dugoročan najam dvosobnog uređenog stana s garažnim mjestom, uz polog, traži 700 eura, a cijenom mu je istovjetan i drugi, potpuno namješten iste veličine.

Najam trećeg, također dvosobnoga, čak je stotinu eura skuplji, a svima im je zajedničko što su se u oglasnicima pojavili na izmaku turističke sezone.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Listanjem oglasnika, na Kili je, naime, moguće pronaći jednosoban apartman za 600 eura mjesečnog najma, ali je, jasno se navodi, dostupan samo izvan turističke sezone, što dovoljno govori o stvarnoj potrebi njegova vlasnika. Kao i potrebama onoga kojemu u POS-ovoj zgradi na Kili sezona još traje – minimalan boravak u njegovu novouređenom dvosobnom apartmanu od tri noćenja goste će i u listopadu stajati 400 eura, kako piše u jednom popularnom internetskom oglasniku, u kojemu je gost spomenutog apartmana posljednju recenziju ostavio koncem kolovoza.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, koja rukovodi programom POS-a, na izmaku 2019. upozorila je kako je još 18. srpnja te godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, na temelju kojeg je određeno kako “stan kupljen prema odredbama toga zakona, bez obzira na način plaćanja, kupac ne može otuđiti niti davati u najam u roku od deset godina od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji”.

Šturo i općenito

Prijelaznim i završnim odredbama Zakona tada je određeno da se zabrana otuđenja i davanja u najam primjenjuje i na ugovore o kupoprodaji stanova koji su sklopljeni prije stupanja na snagu predmetnog Zakona, a za koje od dana njihova sklapanja nije istekao rok od deset godina.

Pravi podstanari su se prije tri godine ponadali kako je pravna država profunkcionirala, poveselili se kako je ruganju s POS-ovim kvadratima došao kraj, zbog čega više neće svjedočiti nepravdi.

image
Ante Cizmic/

Kako su prošle tri godine od stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, od APN-a smo zatražili odgovore na niz pitanja, poput onoga koliko je vlasnika POS-ovih stanova u Hrvatskoj u međuvremenu ulovljeno u iznajmljivanju nekretnina podstanarima ili turistima. Zanimali smo se kako provode kontrolu, koliko je, s njihove strane, bilo postupanja. I koliko je kupaca POS-ovih stanova do sada sankcionirano zbog njihova nezakonitog iznajmljivanja ili prodaje prije isteka 10-godišnjeg roka?

Koliko su kredita, iz spomenutih razloga, do sada proglasili dospjelima u cijelosti i jesu li sporni kupci POS-ovih stanova morali podmiriti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i tržišne vrijednosti stana u vrijeme sklapanja ugovora? Koliko je ugovora proglašeno ništetnima?...

Tko je jamio je jamio

Odgovor APN-a, u naravi štur i općenit, prenosimo u cijelosti:

”Sukladno propisanom djelokrugu Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama je, u dijelu koji se odnosi na zabranu raspolaganja i otuđenja nekretninom, provela uknjižbe zabilježbe zabrane otuđenja sukladno članku 28. istog te su iste zabrane bile evidentirane i javno publicirane u zemljišnim knjigama.

U tom smislu, APN je upisao retroaktivne zabrane otuđenja i davanja u najam na oko 2000 stanova izgrađenih po Programu društveno poticane stanogradnje.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Temeljem navedene zabrane, APN je poduzeo sve potrebne i zakonom dopuštene aktivnosti kojim je nadležne urede državne uprave izvijestio o činjenici postojanja zapreke za izdavanjem rješenja o ishođenju dozvole za obavljanje djelatnosti pružanja usluga smještaja u domaćinstvu”, poručili su iz APN-a, podsjećajući kako je Odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske broj: U-I-4019/2019 i dr. od svibnja 2021. godine, ukinuta odredba članka 12. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji kojom se dopuštala retroaktivna primjena zabrane otuđenja.

Iz odluke Ustavnoga suda može se iščitati: svi POS-ovi stanovi kupljeni od 18. srpnja 2019. godine ne mogu se prodavati ni iznajmljivati 10 godina. Za sve ostale koji su se do tog datuma besramno okoristili POS-om vrijedi ona Rojsova: “Tko je jamio, jamio je!”

Mešetarenja na još atraktivnijoj lokaciji:

Javna je tajna, ne samo u Splitu, da se s POS-ovim stanovima mešetarilo naveliko. Prvi splitski POS-ovi stanovi na Brodarici u velikom su broju odavno postali apartmani, mnogi su i prodani, a ista priča ponavlja se i na Kili, te širom Hrvatske, poglavito u turistima omiljenoj zoni na Jadranu. Apartmani se oglašavaju šakom i kapom i u makarskim stanovima POS-a, na šibenskom Šubićevcu, u Malom Lošinju... I njihovu su gradnju poticali građani RH u režiji države. A iznajmljivački posao cvjeta...

27. travanj 2024 23:43