StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAVRŠEN TREĆI KRUG PREGOVORA IZMEĐU UKRAJINE I RUSIJE

Kuleba: ‘Želimo ozbiljan razgovor bez klišeja‘. Lavrov: ‘ Nismo napali Ukrajinu, već je situacija u toj zemlji postala prijetnja za Rusiju

Piše dv
10. ožujka 2022. - 11:27

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba nakon sastanka s ruskim suparnikom Sergejem Lavrovom u Antaliji, koji je trajao oko sat vremena, kazao je kako su postigli dogovor o 24-satnom prekidu vatre, no nisu postigli veliki napredak i kako će se truditi i dalje da pronađu rješenje, donosi Jutarnji list.

Kazao je kako je na sastanak došao s dva zadatka - da organizira humanitarni koridor iz Mariupolja te da dogovore prekid vatre kako bi riješili sva hitna pitanja u trajanju od najmanje 24 sata. Nadam se da će Ruska federacija iz empatije prema onima koji pate u Mariupolju dopustiti da se evakuiraju bebe za koje nemaju dovoljno lijekova.

- Želio bih kazati da se Ukrajina neće predati. Tražimo rješenja, no dotad ćemo napraviti sve da obranimo naš narod i zemlju od ruske agresije.

image
Dmitro Kuleba 
Olivier Douliery/AFP

- Spreman sam da se ponovno susretnemo i razgovaramo ako je ruska strana spremna na ozbiljne razgovore, a ne na ponavljanje propagandnih matrica i izjava protiv Ukrajine. Želimo ozbiljan razgovor bez klišeja i čim će oni na to biti spremni i ja sam spreman te nađemo rješenje kako bi rat u Ukrajini prestao i kako bi se zaustavila patnja civila te teritorij oslobodio od ruskih snaga.

Neizbalansirana izvješća

- Susreli smo se danas s turskim ministrom i onda smo imali trilateralni sastanak i s ukrajinskim ministrom Kulebom. Sastali smo se na inicijativu turskih prijatelja jer se zalažemo za rješenje krize u Ukrajini, rekao je u uvodu Lavrov.

- Rusija je Ukrajini predstavila konkretne prijedloge za okončanje krize, izjavio je Lavrov dodajući da je Moskva spremna za ozbiljan dijalog u pregovorima.

- Pregovori s Kulebom potvrdili su da je bjeloruski kolosijek dijaloga glavni, rekao je šef ruske diplomacije.

image
Sregej Lavrov
Ozan Kose/AFP

Lavrov je rekao da je s Kulebom razgovarao o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

Lavrov je izjavio i da Rusija nije napala Ukrajinu, već je situacija u toj zemlji postala prijetnja za Rusiju.

Na pitanje o bombardiranju dječje bolnice u Mariupolju, Lavrov je rekao da mediji nisu dali balansirana izvješća o tome što se ondje dogodilo te da u zgradi nije bilo pacijenata, već da je bila pod kontrolom ukrajinskih radikala.

31. svibanj 2024 02:34