StoryEditorOCM

Krvava sudbina uništene elitne 200. zasebne motostreljačke brigade Sjeverne flote simbol je propalih planova Vladimira Putina: ‘U stanju smo teškog propadanja‘

Piše anita belak krile/sd
16. prosinca 2022. - 16:45

Podmornice s nuklearnim oružjem stalno uplovljavaju i isplovljavaju iz hladnih voda duž obale ruskog Koljskog poluotoka na sjevernom rubu Europe. Projektili koji u trenu mogu uništiti cijele gradove čuvaju se u bunkerima duboko zakopani u njegovim brdima. Od Hladnog rata ovaj arktički arsenal štitila je borbena postrojba koja se smatrala jednom od najopasnijih i najjačih jedinica u Rusiji sve dok ove godine nije poslala svoje najbolje ljude i oružje u Ukrajinu gdje je temeljito desetkovana. Riječ je o 200. zasebnoj motostreljačkoj brigadi Sjeverne flote ruske mornarice, piše Slobodna Dalmacija.

Ova je postrojba bila među prvim jedinicama koje su ušle u Ukrajinu 24. veljače, a krenuli su prema Harkivu. Do svibnja, brigada je teturala natrag kući preko ruske granice vidajući rane i očajnički se želeći pregrupirati. Kasnije je njezino urušavanje samo ubrzano. Otkad su stigli u Ukrajinu kadrovski su propadali i iznutra. Osposobljene trupe i profesionalni časnici poslani u bitku na početku rata s najsuvremenijim tenkovima T-80BVM s vremenom su ustupili mjesto skupini slabo obučenih ročnika koji su stavljeni u službu s jadnom ili zastarjelom opremom. Pokazuje to dubinska analiza The Washington Posta koji je temeljito pročešljao dokumentaciju o ovoj brigadi i razgovarao s nizom zapadnih vojnih obavještajaca te ukrajinskih časnika koji su se borili s ovom postrojbom. U rekonstrukciji priče, WP je kontaktirao neke bivše vojnika ove jedinice, odnosno članove njihovih obitelji.

Vojni dokument s vrlo detaljnim popisom koji datira iz svibnja, već je tada pokazivao da je od 1400 vojnika koliko ih je krenulo iz garnizona u Rusiji i to u dvije bataljunske taktičke grupe, u svibnju broj spao na manje od 900 vojnika. S time, da su neki od onih koji su se vodili kao dio postrojbe upisani da su hospitalizirani, nestali ili su pak evidentirani kako osobe koje odbijaju ići u borbu. Kasnije se urušavanje jedinice još ubrzalo, pogotovo nakon ukrajinskih protuofenziva u rujnu.

Kolaps brigade dijelom odražava težinu njezine zadaće u ratu i hrabroj borbi ukrajinske vojske, ali pomnija analiza stanja pokazuje kako su kobnu sudbinu brigade oblikovale mnoge od istih onih stvari koje su izbacile iz tračnica i druge megalomanske agresorske planove Vladimira Putina. Riječ je o sistemskoj korupciji od najsitnijih pora, pogrešnim strateškim procjenama kao i problemu Kremlja da shvati stvarne sposobnosti vlastite vojske, a još više one protivničke.

"Bit će pucnjave" 

Kad su vojnici iz elitne 200. jedinice krenuli put Ukrajine pojavile su se fotografije na internetu sa željezničkim vagonima koji su prevozili tenkove preko snijegom zametenog krajolika i vojnike koji su kartali u prepunim putničkim kabinama.

Vojnici su, kao i mnogi drugi u invazijskim snagama vjerovali da se raspoređuju kako bi sudjelovali u vježbama. Tek u 3 sata ujutro 24. veljače rečeno im je: "Bit će pucnjave".

Konvoj od oko 100 vozila brigade počeo je tog jutra prelaziti granicu. Fotografije koje su snimili civili pokazuju kako se jedan od tenkova jedinice koristio za blokadu ceste na sjevernoj periferiji Harkiva u pokušaj uvođenja reda koji se ubrzo pokazao uzaludnim. Do kraja dana, mnogi vojnici 200. upali su u zasjedu ili su napadnuti. Deseci vojnika su ubijeni ili ranjeni, a oprema uključujući tenkove i mobilne raketne bacače Grad uništena je ili ostavljena uz ceste. Do tako velikih gubitaka došlo je dijelom i zbog toga što je 200. izvršila jedan od najtežih zadataka invazije. "Bojišnica koja im je dodijeljena pokazala se dobro branjenom s vrlo motiviranim Ukrajincima", rekao je visoki dužnosnik europske obavještajne službe za The Washington Post.

Zapovjednik postrojbe Denis Kurilo je u ukrajinskom udaru zadobio tako teške ozljede glave da je povraćao, bio dezorijentiran i nije se sjećao događaja na bojištu, te je potom hospitaliziran. To sve piše u internim brigadnim dokumentima koji su pali u ruke ukrajinske vojske. U mjesecima nakon ove inventure u svibnju, brigada je pretrpjela nove velike gubitke. Pogotovo je to očito bilo u srpnju u selu Hrakove gdje je bila među ruskim snagama temeljito razbijenim u ukrajinskoj rujanskoj ofenzivi.

Neki od vojnika same brigade opisali su njezino stanje kao užasno.

"Jedinica je u stanju propadanja", posvjedočio je u razgovoru za WP vojnik koji je mobiliziran u rujnu i na bojište poslan sa zastarjelom opremom.

“Oni nas čak i ne treniraju. Samo kažu: ‘Sada si strijelac, evo ti mitraljez‘.

image
screenshot Twitter

Dok su bili na položajima u regiji Luhansk, ukrajinski obavještajci su presreli njihovu komunikacija u kojoj ruski zapovjednik bjesni zbog neposlušnosti vojnika. 

"Je**** sam umoran nakon mjesec i pol dana s ovim ljudima", priča niži časnik i opisuje kako mu je u nekim slučajevima i 60, 70 vojnika bježalo i napustilo položaje.  

I prije, iako je njihov glavni zadatak bio čuvanje arktičkog arsenala, Kremlj je bojnu slao gasiti vatru na krizna bojišta. Časnici ove jedinice tako su bili poslani u Siriju kako bi pomogli predsjedniku Basharu al-Assadu da se održi na vlast, a prema izvješću poznatog istraživačkog portala Bellingcat, postrojba je bila tajno uključena u pokušaj Rusije da 2014. zauzme teritorij u istočnoj regiji Donbas u Ukrajini.

"Jedva da imaju 50 posto prijašnje snage. Prisiljeni su oslanjati se na pojačanja koja nisu ni dovoljno blizu njihovim potrebama - rekao je u razgovoru za The Washington Post Pekka Toveri, bivši direktor finske obrambene obavještajne službe uz konstataciju kako priča o ovoj jedinici samo potvrđuje ono što se zna: ‘da je za Rusiju rat krenuo užasno po zlu‘.

30. travanj 2024 17:17