StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZANIMLJIV SLUČAJ |

KRAJEM STUDENOG 2019. OBOLJELA OD ‘ČUDNE VIROZE‘ Dubrovkinja (42) dobila koronu prije korone, ali struka ne vjeruje

Piše Silvia Rudinović
23. siječnja 2021. - 10:51

Prvi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj potvrđen je 25. veljače 2020. Mladić koji se nekoliko dana prije toga vratio iz Milana, s nogometne utakmice, tri je tjedna proveo u zagrebačkoj infektološkoj bolnici. No, je li on i prvi slučaj korone u Hrvatskoj? Italija je nedavno objelodanila identitet svog nultog pacijenta. Znanstvenici sa Sveučilišta u Milanu preispitali su biopsije atipičnih dermatoza obavljenih u posljednjim mjesecima 2019., a za koje nije postavljena definitivna dijagnoza, i tako došli do podatka o ženskoj osobi koja je 10. studenoga te godine bila podvrgnuta biopsiji. Uzorak kože je pokazao genske sekvencije ribonukleinske kiseline (RNK) tipične za SARS-CoV-2.

image
CROPIX

Nije čudo da se neki pitaju jesu li preboljeli koronu i prije korone. Jedna 42-godišnja Dubrovkinja zbog toga se podvrgla serološkom testiranju, a rezultat je zapanjio i nju samu.

Dugotrajna anosmija

Krajem studenoga 2019. godine, oboljela je od, kako kaže, neke čudne viroze. Simptomi nisu bili toliko teški da bi odmah pošla liječniku obiteljske medicine. Grlobolja, blagi umor i, nešto s čim se ranije nije susrela, gubitak osjeta njuha. Prije toga nije bila na putovanju u inozemstvu. Kako je vrijeme odmicalo, a simptomi nisu prolazili, u prosincu odlazi liječniku i nakon doze sumameda prolaze svi simptomi, osim što se olfaktorni sustav nije vratio u normalu. Zbog toga je, u siječnju i veljači 2020., nekoliko puta posjetila liječnika specijalista otorinolaringologa koji joj je prepisao kapi za nos.

- Kapi su privremeno pomogle. Dok sam ih koristila, njuh bi se djelomično vratio, a čim bi prestala s terapijom, opet ništa nisam mogla namirisati. Tek u ožujku se vratio dio njuha, a danas, nakon više od godinu dana, došla sam na 75 posto osjeta – prepričava sugovornica.

U ponedjeljak, 12. siječnja 2021., ova se Dubrovkinja odlučila serološki testirati u privatnoj poliklinici kako bi konačno razriješila enigmu, je li to bila korona ili nije. Rezultat je bio: IgM test negativan. Tu se radi o protutijelima koja se detektiraju u fazi zaraženosti virusom SARS-CoV-2. No, IgG test bio je pozitivan, što znači da se najvjerojatnije radi o preboljeloj infekciji koronavirusom. Radi se o brzom testu SARS-CoV-2 IgG/IgM. U užem krugu prijatelja krenula je zafrkancija da je ona naš nulti pacijent.

Gotovo nemoguće

Anosmija, gubitak njuha, kako se moglo čuti od liječnika, pouzdaniji je dijagnostički test od povišene temperature kad je u pitanju koronavirus. S obzirom da u međuvremenu nije imala nikakve druge simptome bilo kakve infekcije, naša sugovornica je uvjerena da je koronu preboljela mnogo prije nego što smo za nju u ovom dijelu svijeta uopće čuli.

image
CROPIX

Epidemiolog dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, kaže kako slučaj zvuči zanimljivo, ali gotovo nevjerojatno da je riječ o preboljenoj koroni prije više od godinu dana iz nekoliko razloga.

- Najprije, serološki pozitivan nalaz ne znači nužno da je osoba preboljela koronu. Mogući su lažno pozitivni nalazi, osobito kod brzih testova. Nadalje, pozitivan nalaz nam ne može odgovoriti na pitanje, kad je infekcija preboljena. Moguće je da je osoba preboljela koronu, ali ne tako davno. Ne mogu reći da sam 100 posto siguran, ali sam gotovo siguran, rekao bih 99,99 posto, vjerojatnost da je to bilo prije više od godinu dana je gotovo nemoguća. Bolest bi se širila dalje – komentirao je dr. Lakić.

Sa sličnim slučajem, dr. Lakić se nije susreo i naglašava kako bi ga uzeo s rezervom. I biokemičari, u neslužbenom razgovoru, iskazuju jednaku suzdržanost kad su u pitanju serološki testovi. Mnogo ih je na tržištu, brzo se mijenjaju, ne daju informaciju je li osoba imuna na ponovnu infekciju SARS-CoV-2.

30. travanj 2024 13:10