StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTOP TEMA DRUŠTVENIH MREŽA

Koristite li i vi ‘nekršćanske emotikone‘? Pitali smo mladog gruškog župnika za mišljenje: ‘Danas svatko može pod potpisom "vjernik" svašta izvoditi‘. Pitamo vas što vi mislite?

Piše Gabrijela Bijelić
25. studenog 2022. - 20:15

Jedan je emotikon ovih dana pod posebnim povećalom na društvenim mrežama, gdje dio korisnika upozorava na, za njih, nekršćanski simbol sklopljenih ruku koji im nudi Facebook. Neki čak pozivaju na bojkot simbola koji ih u jednoj varijanti podsjeća na ženske noge, u drugoj na pokrete u jogi i slično. Nađe se i objava s pozivom pratiteljima da im ne stavljaju ovakve i slične emotikone na zidove pa se spominju životinje s krilima anđela, prsti u položaju rogova koji drže ružu i tako redom.

image

Upozorenje o nepoželjnim simbolima

Facebook/

Gruški župnik fra Mihovil Žuljević Mikas iz Samostana svetoga Križa kaže kako mu je smiješno uopće komentirati novi ‘trend‘ na društvenim mrežama:

- Danas svatko može pod potpisom vjernik svašta izvoditi. A svatko se i svrbi tako gdje ga češe pa tako bilo što može bilo koga podsjetiti na nešto, kao sklopljene ruke na ženske noge i slično. Smatram da se tu pravi problem tamo gdje ga nema. Kako im samo ime govori, emotikoni se koriste kako bismo pri pisanju izrazili emociju. I sam ih katkad koristim, najčešće smajliće. Nekad je teško odrediti jesmo li ozbiljni ili se šalimo, no emotikon izražava osjećaj i ne treba u njima tražiti nekakve zlouporabe i skrivena značenja kako to rade neki među boomerskom populacijom i oni 40 plus godina – istaknuo je fra Žuljević Mikas na temu nekima neprimjerenih simbola u FB komunikaciji.

30. travanj 2024 15:25