StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRusi zatečeni preciznošću

Koliko su moćni udari američkih HIMARS-a po Putinovim skladištima streljiva vidi se iz svemira. Pogledajte kako su vojna skladišta izbrisana s lica zemlje

Piše Anita Belak Krile/sd
15. srpnja 2022. - 17:30

Učinci udara moćnih američkih raketnih sustava HIMARS, kojima Ukrajinci praše oko Hersona po golemim zalihama ruskog topničkog streljiva i eksploziva, mogu se vidjeti i iz svemira. Koristeći podatke NASA-e koji precizno evidentiraju požare nastale od eksplozija, snimke pokazuju gotovo potpunu eliminaciju ruskih skladišta streljiva na istočnim ukrajinskim bojišnicama, piše Slobodna Dalmacija.

Ukrajinci su iskoristili snagu HIMARS-a za ciljanje specifičnih mete visoke važnosti i koriste ih tako učinkovito da i ruski vojni blogeri ne mogu vjerovati svojim očima. Roman Saponkov, popularni ruski vojni bloger koji s Putinovom armijom odlazi na prve linije bojišnice, na komunikacijskom kanalu Telegram tako je opisao kako ne može osporiti da HIMRS-i ostavljaju moćan dojam. Kazao je da su američki bacači raketa toliko precizni da svi ispaljeni projektili mogu doslovno sletjeti jedan do drugoga te da se ruske snage itekako moraju pripremiti na snažne udare koji im se spremaju u nadolazećim tjednima.

Administracija Joea Bidena Ukrajincima šalje još četiri topnička raketna sustava visoke mobilnosti, čime će se broj HIMARS-a u Ukrajini popeti na 16. Šalju i tisuću komada nove vrste topničkog streljiva od 155 mm koju dosad nisu nikad isporučili. Rusi su tvrdili kako su uništili dva HIMARS-a, ali se pokazalo da su te tvrdnje netočne.

Jedan video uradak ruskih vojnika koji su snimali kolege dok ukrcavaju kamion sa streljivom unutar jednog vojnog skladišta u regiji Donjecka pomogao je Ukrajincima u boljem ciljanju. Uspjeli su identificirati lokaciju s videa i gađati ju artiljerijom.

Kako biste stekli predodžbu o snazi razaranja izazvanoj kada Ukrajinci topništvom zaspu rusko skladište streljiva, pogledajte ovaj video o posljedicama jednog takvog napada u Alčevsku u Lugansku. Doslovno nije ostao kamen na kamenu.

Kao odgovor, ruske snage nastavljaju zasipati široko područje masovnim topništvom.

10. svibanj 2024 04:24