StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU kupnju s platnenom vrećicom

Koji plastični saketi ostaju, a koji idu u povijest i što su točno famozni mirkroni?

Piše Hina
1. siječnja 2022. - 10:58

Od 1. siječnja 2022. u Hrvatskoj je zabranjeno stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pozvalo je građane da u kupnju idu s platnenom vrećicom ili košarom.

Riječ je o zabrani temeljem Zakona o gospodarenju otpadom, a odnosi se na kategoriju plastičnih vrećica za nošenje s debljinom stijenke do 50 mikrometara.

I dalje je dozvoljena upotreba vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje koje su tanje od 15 mikrometara i koje se koriste isključivo zbog higijenskih razloga ili služe kao primarna ambalaža za rasutu hranu kada to pomaže sprječavanju bacanja hrane, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

image
Koje plastične vrećice prolaze a koje padaju?
Cropix

Deblje vrećice su i dalje dozvoljene

Lagane plastične vrećice za nošenje, koje su već stavljene na tržište i trgovci ih imaju na zalihi, moći će se koristiti i nakon 1. siječnja 2022. do isteka zaliha, uz valjanu evidenciju da su vrećice stavljene na tržište prije tog datuma.

U Ministarstvu kažu da je riječ o kategoriji plastičnih vrećica koja se u najvećoj mjeri pojavljuje na tržištu, a koja se zbog debljine stijenke najčešće ne može višekratno upotrebljavati, zbog čega u značajnoj mjeri onečišćuje okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plastične vrećice za nošenje koje su deblje od 50 mikrometara i koje se mogu upotrebljavati više puta i dalje se mogu koristiti i prodavati, jer višekratno korištenje doprinosi sprječavanju nastanka otpada.

Vrlo lagane plastične vrećice samo na mjestima gdje se prodaje hrana.

image
Nered s plastikom
Cropix

Plasiranje na tržište vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje, kako su pojasnili iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, bit će dozvoljeno na tržnicama, u pekarnicama, ribarnicama, slastičarnicama, u prodavaonicama mješovite robe, mesnicama i na drugim mjestima gdje se prodaje hrana, isključivo iz razloga da se u njih stavlja rasuta, odnosno industrijski nezapakirana hrana, ili hrana koja je prethodno samo umotana u privremenu ambalažu, poput folija.

Vrlo lagane plastične vrećice neće se moći koristiti na prodajnim mjestima u kojima se ne prodaje hrana, poput trgovina s odjećom, obućom, kućanskim aparatima, ljekarnama, knjižarama i slično.

04. lipanj 2024 21:42