StoryEditorOCM

Kasparov potpuno razgolitio Putina: ‘Izgledao je kao čovjek koji zna da je izgubio, gubitnik je koji laže samom sebi‘

Piše dv
22. veljače 2023. - 09:03

Gari Kasparov, bivši svjetski prvak u šahu i žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, na Twitteru se osvrnuo na jučerašnji Putinov govor o stanju nacije, piše Dnevnik.ba, a prenosi Slobodna Dalmacija.

"Putinovo plačljivo, neiskreno predavanje zvučalo je još patetičnije kad ga se stavi u kontekst s liderima EU-a u Muenchenu, Bidenom i Zelenskim u Ukrajini te Bidenom i Dudom u Varšavi. Diktator, strah i mržnja protiv optimizma i jedinstva slobodnog svijeta", objavio je Kasparov.

"Putinove nemoćne laži i bulažnjenje razotkrile su koliko malo svijet treba Rusiju, ali i koliko malo je se treba bojati. Napuštanje pregovora koje već ignorira, potrošene nuklearne prijetnje koje bi okončale njegov jadni život, cmoljenje o ratu koji je sam započeo i mogao bi ga završiti u jednoj sekundi", navodi bivši šahovski prvak.

"Čovjek koji zna da je izgubio"

"Ja ne čitam misli, ali bio sam u pravu u vezi Putina već dugo vremena. Izgledao je i zvučao kao čovjek koji zna da je izgubio, koji zna da laže čak i samom sebi, ali se nada da njegovi neprijatelji to još ne shvaćaju", objavio je Kasparov.

"U poziciji gubitnika postoji tendencija da se krene još tvrđe, da se ide s ishitrenim potezima i glumi samouvjerenost. Očajnička hrabrost osuđenih na propast. Sve dok Ukrajina i saveznici ne trepnu i nastave povećavati pritisak, pobjeda je sigurna", naveo je.

"Kao što sam rekao već puno puta, Putin nije igrač šaha. On je pokeraš, blefer dobar samo u iskorištavanju neodlučnosti protivnika. Odgovor je uvijek bio isti - ne igrati njegovu igru. Treba planirati, postaviti jasne strateške ciljeve, ne vjerovati blefovima ili distrakcijama", navodi Kasparov.

"Ovo je točka preokreta"

"Ovog tjedna sam u Muenchenu i Bruxellesu razgovarao sa stotinama dužnosnika svih razina, sa svih strana. Prevladavajući stav je da je ovo točka preokreta. Ukrajina mora pobijediti, a Putin mora biti trajno zaustavljen za dobro europske i globalne stabilnosti i sigurnosti", objavio je.

"Čak i oni koji još uvijek govore o pregovorima s Putinom shvaćaju da Ukrajina ne može biti žrtvovana, da su njezina obrana i pomoć Ukrajini ključni za bilo kakav pozitivan ishod", navodi Kasparov.

"Postoji i široki konsenzus da uloga Kine u ratu i njezini budući postupci ovise o odgovoru slobodnog svijeta na Putinovu agresiju. Kina preferira diktature, ali mora biti pragmatična zbog domaćih rizika i pritiska globalnih tržišta", ističe.

"Slobodni svijet se probudio nakon desetljeća sna, koja su uslijedila nakon Hladnog rata. Ali riječi nisu dovoljne. Odvraćanje uz manji trošak i rizik bilo su moguće i prije 10 godina. Bez akcije, cijena će samo rasti. Slava Ukrajini", zaključio je Kasparov.

27. travanj 2024 12:10