StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPCIJA ZA SPAS SEZONE |

KAMPOVI BI MOGLI BITI TURISTIČKI HIT LJETA - Uvjete imaju, gosti rade rezervacije

Piše Slobodna Dalmacija
5. svibnja 2020. - 19:38
Uz kuće za odmor na osami i nautički turizam, kao jedna od atraktivnijih i sigurnijih opcija u turizmu ove godine mogao bi se pokazati odmor u kampovima, zbog lakšeg održavanja socijalne distance, boravka u prirodi i manje fluktuacije ljudi.
– Hrvati nisu skloni takvom tipu odmora, pa valja imati na umu kako je osnovni preduvjet za početak kamping turizma u sezoni 2020. otvaranje granica – upozorava Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske, sa sjedištem u Poreču, donosi Slobodna Dalmacija.

– Kampovi širom Europe uglavnom su odredili datume otvaranja između 15. svibnja i 15. lipnja. Iako bismo svi voljeli da to tako i bude, još uvijek je sve neizvjesno s obzirom na to da se svaki dan nešto mijenja u odlukama pojedinih zemalja vezanim uz putovanja. Slovenija najavljuje da će se kod njih otvoriti tijekom svibnja, dok u Njemačkoj neće biti ništa do sredine lipnja. Sve će se znati nakon 15. svibnja – govori Palman.

Veliki troškovi

Oni kampovi koji već imaju nešto rezervacija domaćih gostiju sigurno će, kaže, otvoriti već tada i pretpostavlja kako će u prvoj fazi profitirati manji, obiteljski objekti s fleksibilnijim načinom poslovanja, koji mogu funkcionirati s manjim brojem gostiju. Mišljenja je kako se veliki kamp-resorti neće otvarati ako ako se ne otvore granice, jer su troškovi veliki.

– Oni veliki će dobro odvagati hoće li otvoriti, a biti prazni. Znamo da su kampisti vjerni gosti i bi će ih ako se otvore granice, naravno u manjem broju. Ključno je pitanje kad će se granice otvoriti. Kad se to dogodi, najviše računamo na Slovence, koji su nam najbliži i najvjerniji, nakon toga na Austrijance te kampiste iz južne Njemačke i Bavarske. Nažalost, novih upita i rezervacija nema. Stornirani su peti i šesti mjesec, ali recimo da će u glavnoj sezoni rezultata biti.

Koliko u odnosu na lani, to nitko ne zna procijeniti. Svi su kampovi jako aktivni na društvenim mrežama, sa zainteresiranim gostima se komunicira, objašnjava im se što se događa i ulijeva sigurnost, jer im se daju potrebne informacije i ukazuje na činjenicu da je Hrvatska jedna od sigurnijih zemalja u Europi što se tiče koronavirusa – ističe Palman.
Direktor KUH-a u svakodnevnom je kontaktu s europskim kolegama, koji se na istovjetan način pripremaju za nadolazeću turističku sezonu. Svi, naglašava, rade na strogim mjerama, jako se pazi na sigurnost. I svi planiraju otvaranje kampova od 11. ili 15. svibnja pa nadalje.

– U Španjolskoj je to, primjerice, 11. svibnja, kao i kod nas. Izuzme li se trenutačno okretanje domaćim tržištima, svi smo u istoj situaciji jer su granice zatvorene. No, kad govorimo o specifičnom kampingu, sve mediteranske zemlje u odnosu na nas imaju puno više domaćih gostiju. Recimo, Talijani 50 posto, u Španjolskoj i Francuskoj do 75 posto, a u Njemačkoj više od 80 posto.
Koliko god su kampovi zahvalni u doba korone zbog velikog prostora, prirode i mogućnosti distanciranja i, općenito, sigurnosti gostiju, mi smo u Hrvatskoj malo hendikepirani, jer za razliku od svih ostalih imamo samo dva posto domaćih gostiju. Jedan francuski kamp manje ovisi o otvaranju granica – podsjeća na bitnu činjenicu direktor Kamping udruženja Hrvatske.

Zdravstvena skrb

Adriano Palman tvrdi kako je stav cijelog kamping sektora na Mediteranu da se cijene ne spuštaju. A kad se jednom život u kampovima ponovno zakotrlja, prve će se, prognozira, popuniti mobilne kućice jer imaju vlastite sanitarne čvorove. Pritom naglašava kako kampovima ne treba nametati fazno otvaranje, budući da je, nažalost, izvjesno kako će u početku biti toliko malo gostiju da će se sigurno i bez problema moći obaviti početno uhodavanje vezano uz sve mjere i preporuke epidemiologa.
Kako bi trebao izgledati suživot kampista u kampu Šimuni na Pagu tijekom sezone 2020., detaljno objašnjava njegova direktorica i menadžerica Mia Pavelić.

Posljednja dva mjeseca temeljito su preoblikovali poslovanje i uveli sve potrebne mjere kako bi se i gosti i djelatnici osjećali sigurnima. Vrata će otvoriti 15. svibnja.
– Puno se gostiju, koji nam se javljaju da bi došli, raspituje za zdravstvenu skrb. Zanima ih hoće li moći dobiti jednak tretman kod liječnika kao u svojoj državi. Raspituju se i za “korona-protokol”. Još ga usklađujemo, ali, općenito, upotrebljavat će se i svima biti dostupna velika količina dezinficijensa u svim zajedničkim prostorijama. Bili smo i u dilemi oko tipa maski koje će se koristiti, pa smo se odlučili za jednokratne, kakve su i rukavice. Kako imamo plažu dužu od 2,5 kilometara, s više od 1200 ležaljki, namjeravamo napraviti raspored poput onoga za kuće i ulice.

Tako bismo gostima, na neki način, zadali radijus kretanja i lakše održavali socijalnu distancu. Dobra stvar kod nas je i to što smo jedan od rijetkih kampova između dva grada, desetak kilometara udaljeni smo od Paga i 13 kilometara od Novalje. Nema velike fluktuacije turista koji nisu smješteni u našem kampu. Smanjujemo i kapacitet sjedišta u restoranu, a morat ćemo se držati i mjera koje možda neće preporučiti naša Vlada, ali hoće austrijska ili njemačka – naslućuje voditeljica obiteljskoga kampa ovjenčanog priznanjima za kvalitetu.

Najviše gostiju kampa Šimuni dolazi iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Italije. Potonji, koji su ranije rezervirali smještaj za ovo ljeto, mahom su im se javljali proteklih tjedana sa željom za otkazivanjem – ili su izgubili posao, ili su im se drastično smanjila primanja. Naravno da su izvršili povrat novca. Cijene u srpnju i kolovozu nisu spuštali, no za lipanj jesu, i to do 35 posto za domaće goste.

– Najprije smo procijenili da ćemo biti 50 posto lošiji s prometom u odnosu na lanjsku godinu, a sada računamo možda i 60 posto. No, brine nas sljedeća sezona... U našem slučaju većinom su u pitanju gosti srednje, prema visokoj platežnoj moći. Novac za ovogodišnji odmor već su izdvojili ili su već uplatili rezervacije, ali nisu sigurni što će biti u budućnosti. Zbog svega toga očekujemo da ćemo se tek 2022. vratiti na financijske iznose koje smo ostvarivali posljednje tri godine – procjenjuje Mia Pavelić.

Svi čekaju...

Da je trenutačno sve na čekanju, potvrđuje i Ivica Tafra, vlasnik autokampa “Camping Stobreč-Split” s četiri zvjezdice. Puno je rezervacija zadržano, posebno u srcu sezone, ali je pala dinamika novog popunjavanja. U njegov kamp dolazi 60 posto Nijemaca i Nizozemaca, ostali su Skandinavci, Austrijanci, Slovenci...

– Dvadesetak posto gostiju otkazalo je rezervacije, uglavnom u lipnju. No, vidjet ćemo što se događati u sljedećih deset, petnaest dana. Svi čekaju... Nekako mi se čini da se stvara histerija bez razloga. Svi ćemo preživjeti, prije svega trebamo ostati živi i zdravi – prioritet je Ivice Tafre, donosi Slobodna Dalmacija.
26. travanj 2024 14:23