StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZima se ne da

Kakvo nas vrijeme očekuje na početku tjedna? Bura zatvorila autocestu, evo gdje vam može zatrebati i zimska oprema

Piše dv
7. ožujka 2022. - 07:22

U većini krajeva Hrvatske u ponedjeljak će prevladavati umjereno ili pretežno oblačno vrijeme lokalno uz slabu oborinu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), donosi Slobodna Dalmacija.

U gorju će pasti malo snijega, na južnom Jadranu kiše, a u istočnim predjelima i Konavlima moguće su oborine na granici snijega i kiše.

Na sjevernom Jadranu će se razvedriti. Vjetar u unutrašnjosti bit će slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, ponegdje s jakim udarima, a na istoku i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu kretat će se između 1 i 6 stupnjeva.

Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a ujutro i ponovno navečer lokalno moguće i orkanskim.

Inače, u Dalmaciji će danas prevladavati umjereno oblačno, a na jugu i pretežno oblačno, mjestimice uz malo kiše. Puhat će umjerena do jaka bura, u sjevernoj Dalmaciji mjestimice s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka od 9 do 12 °C.

Zbog olujnog vjetra autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Maslenica zatvorena je za sav promet, upozoravaju u ponedjeljak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Obilazak za osobna vozila je cestom Maslenica-Zaton Obrovački-Gračac, a za ostala vozila cestom Donji Karin-Obrovac-Gračac.

Promet je dopušten samo za osobna vozila autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Maslenica i Posedarje te A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, Jadranskom magistralom između Kalobaga i Svete Marije Magdalene, državnom cestom  Maslenica-Zaton Obrovački te na Paškom mostu.

Na Jadranskoj magistrali između Bakra i Karlobaga, državnoj cesti čvor Križišće -Križišće i lokalnoj cesti čvor Križišće-Kraljevica zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 metara, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

U Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji i Baranji povremeno pada snijeg. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Zimski su uvjeti i zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na nekim državnim i županijskim cestama u Lici.

U prekidu je trajektna linija Prizna-Žigljen.

28. travanj 2024 13:28