StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdok lupeži vrebaju

Kako na plaži čuvate stvari od lopova? Najmudriji se drže jednog jednostavnog pravila, no neki su više nego maštoviti, otkrili su kakve sve egzibicije izvode da bi se mirno kupali

Piše Nina Glučina Ramadža/sd
5. srpnja 2022. - 14:20

Kako čuvate stvari na plaži, primjerice mobitel i novčanik dok se kupate, a nemate nekoga da vam pripazi na stvari?

Postoji nekoliko tipova kupača.

Prvi su oni koji ne nose ništa vrijedno sa sobom. Dvadeset kuna za kavu ili pivo, 'fake' sunčane naočale kupljene specijalno za potrebe plaže i ručnik, odnosno šugaman, donosi Slobodna Dalmacija.

Drugi tip je srednje maštovit pa novčanik, original sunčane naočale, mobitel i ključeve od auta stave ispod šugamana na plaži misleći da se kradljivac tamo nikada neće sjetiti pogledati.

Treći tip je sličan drugome samo što je on svjestan da će njemu prvome ukrasti vrijednosti pa dok pliva kod bova čitavo vrijeme gleda u smjeru svoje pozicije na plaži misleći da će ga to 'spasiti'.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Tu su i oni koji stvari ležerno stave u torbu koja je na ručniku i prepusti sve sudbini. Pa što bude.

Peti tip je kreativac.

E on je zeznut. Ima zavidne kamuflažne vještine o kojima smo više doznali na Redditu gdje je jedan korisnik postavio isto pitanje.

- Negdje sam vidio fintu, neka ženska je pokazivala kako skriva vrijedne stvari na plaži zamotane u pelenu, kojoj je jedan dio pofarbala smeđim flomasterom, tako da izgleda kao prljava pelena. Tu pelenu ostavi na ručniku svom i nitko ne dira, napisao je jedan Redditovac. Zamislite samo tu scenu kopanja rupe i zakopavanja stvari. Dobro nas je nasmijao.

Profesionalci za kamuflažu su nastavili otkrivati svoje aseve u rukavu.

- Najbolje je uzeti neku Ikea kesu ili neku manju pa u njoj držati stvari od mora tj. ručnike i slično, a mobitel, novčanik i ključeve na samom dnu i mob na bešumnom tako da ne zvoni dok plivaš. Kada skineš robu baci je preko cijele kese kao da je želiš sušiti. Tako ćeš uvijek iz mora lako uočiti gdje su ti stvari i je li ih je itko dirao, napisali su.

Nije loše, ali što kada shvatiš da ih je netko dirao, tada je već kasno zar ne?

Ideja s ambalažom kreme za sunčanje nas je oduševila, ali s aluminijskom folijom je pak nadmašila sve.

- Uzmeš pakung od kreme za sunčanje, isprazniš i unutra staviš mobitel, ključeve i lovu. Premda ja sam znala i zamotati u alufoliju da izgleda ko sendvič i samo staviti pod ručnik pa se ni ne vidi. Ili staviti ručnik pored nekog para ili obitelji i zamoliti ih da pripaze ako se itko osim mene mota oko ručnika i tak, komentirala je jedna kupačica.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Bilo je i onih koji su se naravno dobro, ali ironično, našalili.

- Uzmem rezervni ključ od auta i rastavim ga i izvadim bateriju i one ostale komponente. Stvari pustim u autu i auto zaključam na ključ i ključ zavežem za gaće i udri plivanje koliko te volja.

Edit. Niti jedna stvar na niti jedan način nije sigurna na plazi ti koji kradu uvijek promatraju cijelu plažu ili par ljudi, vide finte, vide navike i onda idu u akciju. Odrastao i radio na obali, vidio sam svega, piše.

Komentar o odlasku na pseću plažu također nije 'za bacit'.

- Odeš na pseću plažu, one su u pravilu izolirane i udaljene od prenapučenih plaža i nema previše ljudi, a ako i je gužvasto ekipa više prati di im je pas nego što će ukrasti. Na kraju krajeva pas "čuva" stvari, pod čuva mislim sve smoči pa ionako nitko to neće dirati.  A na ove plaže u mjestu idem bez novčanika i mobitela, imam naočale za 50 kuna za te svrhe koje mi nije šteta da mi maznu, savjetuju na Redditu.

Koliko su učinkovite spomenute metode odbijanja lopova od naših stvari na plaži ne možemo reći jer ih nismo isprobali.

Preostaje nam za kraj kazati samo to da je najbolje nositi ništa vrijedno na plažu ili pak zamoliti nekoga da pripazi na stvari dok ste vi u moru.

Veće sigurnosti od ove dvije opcije nema.

 

26. travanj 2024 13:06