StoryEditorOCM

Kako je Beroš ‘riješio‘ liste čekanja? S dva milijuna eura

Piše Jutarnji list/Hina
29. siječnja 2024. - 09:46

Ministar Beroš prebacio je 41 tisuću pregleda privatnim klinikama, za to dao dva milijuna eura i rekao da je - riješio liste čekanja, piše u ponedjeljak Jutarnji list.
Na magnetsku rezonancu kao dijagnostički pregled za nehitne pacijente prosječno se čeka 86 dana. Najdulje se čeka na MR sijalografiju, 171 dan, za MR medijastinuma čeka se 161 dan, MR vrata 118 dana, MR mozga s TOF angiografijom čeka se 110 dana, srca 100 dana, a lumbosakralne kralježnice 92 dana, pohvalili su se novim smanjenjem lista čekanja iz Ministarstva zdravstva.
Zvuči pristojno. No, je li sve tako kako tvrdi Ministarstvo? Prije nekoliko dana, usred hvale o smanjenju lista čekanja, medijima se javila pacijentica koja je MR mozga dobila za 26 mjeseci.
Oglasili su se i drugi ogorčeni pacijenti: na mamografiju dojke u KBC Rebro možete doći na red tek u listopadu 2025., a na ultrazvuk dojke u prosincu 2024. U KB-u Dubrava na ultrazvuk abdomena mogli biste doći na red tek u prosincu ove godine.
Jutarnjem listu se, pak, javila liječnica koju je napao pacijent jer je UZV abdomena dobio za 16 mjeseci. Je li cilj ispunjen i koji je uopće cilj? - Iskreno, ne znam što bih rekao. Je li u središtu pacijent i njegovo zdravlje, novac ili predizborna kampanja. Nema ministra koji nije imao problem s listama čekanja, pa čisto sumnjam da je ovo rješenje 30-godišnjeg problema - govori ravnatelj jedne zagrebačke bolnice.
Ako ćemo vjerovati ravnateljima, cilj je uglavnom ispunjen - većina lista čekanja diljem Hrvatske uglavnom se svela u okvir tih famoznih 270 dana. Ako pretpostavimo da bi glavni razlog trebao biti da pacijenti dođu do liječnika na vrijeme, nije zanemariva ni činjenica da to donosi - novac.
Ministar Vili Beroš više je puta napomenuo da je upravo smanjenje lista čekanja jedan od uvjeta zacrtanih Nacionalnim planom oporavka i otpornosti (NPOO). Nakon višednevnog istraživanja, zvanja ravnatelja bolnica, liječnika, šefova odjela i ostalih, čini se da su se liste smanjile. Ali do kada?
- Dok ne završe izbori - kaže još jedan ravnatelj. Dobar dio njih pozdravlja inicijativu, ali ne vjeruju da je održiva. - Nije laž da su se liste smanjile, ali pitanje je do kada - govori drugi, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

27. travanj 2024 22:27