StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPlati i razmjeni

Kadirov uveo poseban ‘biznis‘: ‘U čečenskom zatvoru tamničari su me grlili, uskoro sam shvatio i zašto... ‘

Piše Antonija Handabaka/JL
6. ožujka 2024. - 06:56

Ruske snage prodaju ukrajinske zarobljenike, tvrdi britanski Times pozivajući se na izvore iz ukrajinske vlade. Petro Jacenko, glasnogovornik ukrajinskog tijela zaduženog za pitanja ratnih zarobljenika, rekao je za britanski dnevnik da čečenske paravojske aktivno kupuju zarobljenike od Rusa i onda ih razmjenjuju za vlastite zarobljene kadrove.

Ženevska konvencija ne zabranjuje izrijekom takvu praksu, podsjeća Times, ali postoji odredba prema kojoj "ne smije biti sporazuma koji bi negativno utjecali na situaciju ratnih zarobljenika". "Imamo slučajeve kada su kupili ranjenike od ruske vojske, odveli ih u Grozni i onda ih zamijenili za svoje ljude", tvrdi Jacenko.

Procjenjuje se da je tzv. kadirovaca, boraca odanih Ramzanu Kadirovu, oko 10.000 na ratištu u Ukrajini. Većina njih nije na prvim linijama bojišnice i ta se činjenica smatra objašnjenjem zašto sami ne uspijevaju zarobiti ukrajinske vojnike, nego ih moraju kupovati od Rusa kako bi spasili svoje, piše Times.

Vjačeslav Levicki (41) zarobljen je u veljači prošle godine u tzv. Doneckoj narodnoj republici. Prodali su ga, tvrdi, Čečenima. Upucan je u obje noge i trbuh tijekom jednog noćnog ruskog upada u šumi blizu grada Avdiivke. Sljedeći dan je zarobljen, a dva dana nakon toga predan kadirovcima. S obzirom na to da su Čečeni poznati kao borci "loše discipline", a na glasu su kao brutalni prema civilima, iznenadilo ga je kako su se dobro prema njemu ponašali u zarobljeništvu. Nitko ga nije tukao, dobio je invalidska kolica, a na odlasku ga je njegov tamničar zagrlio i fotografirao se s njim, prenosi Jutarnji list.

image
Sergei Savostyanov/Afp

"Rekao mi je: Nakon što vi odbijete Ruse, onda ćemo mi", priča Levicki. Možda je takav tretman bio povezan s činjenicom da je mladi Ukrajinac zbog ozljeda ostao bez obje noge i ruke koje su mu zbog komplikacija s ozeblinama amputirane u bolnici u Groznom.

No, mnogi smatraju da Čečeni potajno simpatiziraju Ukrajince i dive im se jer su se suprotstavili Rusima, baš kao što je to nekada radila "odmetnička čečenska pokrajina". Prije nego što je obitelj Kadirov sklopila dogovor s Vladimirom Putinom i u zamjenu za vlast u planinskoj republici postala Moskvin saveznik.

image
Russian Defense Ministry/Hando/Anadolu Via Afp

Međutim, vjeruje se da je većina zarobljenika prošla premlaćivanje ili čak mučenje. U jednom UN-ovu izvješću navodi se kako je 92 posto Ukrajinaca izjavilo da je u zarobljeništvu prošlo torturu jer su njihovi mučitelji pokušavali doći do vojnih informacija. To je u istom UN-ovu ispitivanju reklo i oko 50 posto ruskih zarobljenih vojnika.

Levicki oslobođen je nekoliko mjeseci kasnije. Stavljen je u skupinu od 60 Ukrajinaca koji su trebali biti razmijenjeni za pet Čečena. Razmjena je obavljena u lipnju 2023. godine.

 

 

 
28. travanj 2024 03:07