StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠokantni rezultati

Kad ste zadnji put oprali zdjelicu svog psa? U posuđu za ljubimce bakterija se zna namnožiti koliko i u zahodskoj školjci; Nekoliko jednostavnih navika spriječit će kontaminaciju

Piše dv
11. travnja 2022. - 18:28

Način na koji hranimo svoje kućne ljubimce, pripremamo njihovu hranu i peremo njihove zdjelice može imati negativne zdravstvene posljedice - i za ljude i za životinje, prenosi Slobodna Dalmacija.

Došlo je do višestrukih izbijanja bolesti među ljudima nakon izlaganja hrani za pse kontaminiranoj E. coli i salmonelom u kupovnoj i domaćoj sirovoj hrani, budući da takva prehrana zahtijeva pripremu obroka u kuhinji.

Autori nove studije istražili su navike vlasnika pasa kad je riječ o rukovanju hranom i posu​đem za kućne ljubimce te analizirali koliko su one u skladu s higijenskim protokolima Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), prenosi CNN.

- Kad smo shvatili da su preporuke relativno nepoznate čak i među profesionalcima, htjeli smo vidjeti što drugi vlasnici kućnih ljubimaca rade - rekla je Emily Luisana, koautorica studije i veterinarska nutricionistica za male životinje. 

Svijest je tu, ali nedostaje akcije

Istraživači su otkrili da je 4,7 posto od 417 ispitanih vlasnika pasa bilo svjesno smjernica za rukovanje hranom za kućne ljubimce i za higijenu posuđa. 43 posto sudionika hranu za pse je držalo na oko metar i pol udaljenosti od ljudske hrane, 34 posto njih opralo je ruke nakon hranjenja, a 33 posto pripremalo je hranu za ljubimca na površinama namijenjenim ljudskoj upotrebi.

image
Russ Rohde/AFP

U osmodnevnom eksperimentu kontaminacije zdjelice sudjelovalo je pedeset vlasnika (ukupno 68 pasa). Autori studije uzeli su briseve psećih zdjelica kako bi utvrdili postoje li na njima bakterijske populacije, a zatim su podijelili vlasnike u tri skupine: grupa A slijedila je savjete FDA-e, koji uključuju pranje ruku prije i nakon rukovanja hranom za kućne ljubimce, pranje posude i pribora za vađenje hrane sapunom i toplom vodom nakon upotrebe, odbacivanje nepojedene hrane na predviđen način i spremanje suhe hrane za kućne ljubimce u originalnu vrećicu.

Grupa B morala je slijediti FDA-ine savjete za rukovanje hranom za kućne ljubimce, ali i za ljude, što zahtijeva pranje ruku u trajanju od najmanje dvadeset sekundi sapunom i toplom vodom, struganje hrane s posuđa prije pranja, pranje suđa sapunom i vodom toplijom od 71 stupnja najmanje trideset sekundi, temeljito sušenje čistim ručnikom ili korištenje perilice posuđa s certifikatom 'National Sanitation Foundation' za pranje i sušenje.

Grupa C nije dobila nikakve upute, ali je rečeno kad će se drugi bris obaviti.

Praksa koju su slijedile skupine A i B dovela je do značajnog smanjenja kontaminacije posuđa u usporedbi sa skupinom C, pokazalo je istraživanje. Posuđe oprano toplom vodom ili perilicom posuđa imalo je smanjenje od 1,5 jedinica na skali kontaminacije u usporedbi s onim opranim hladnom ili mlakom vodom.

"Smjernice za čišćenje i dezinfekciju ljudskog jela temelje se na postizanju 5 log smanjenja broja bakterija", napisali su autori američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Smanjenje od 1,5 log jednako je smanjenju mikroorganizama od 90 do 99 posto; smanjenje od 5 log znači da je 99,999% mikroorganizama ubijeno.

Kontaminacija zdjelica u skupini C povećavala se u periodu izme​đu dva uzimanja brisa. Nitko od vlasnika skupine C nije oprao zdjele svojih pasa unutar osam ili više dana otkako su autori prikupili prvi bakterijski uzorak, "iako su bili svjesni da postoje smjernice FDA i da će zdjela biti ponovno uzorkovana", rekla je Luisana.

- To pokazuje da podizanje svijesti o trenutnim preporukama samo po sebi nije dovoljno - zaključila je.

Smanjenje rizika od kontaminacije

Autori su rekli kako smatraju da je ova edukacija posebno važna za ranjive populacije, kao što su osobe s oslabljenim imunitetom.

Posuđe za pseću hranu visoko je rangirano među najkontaminiranijim kućanskim predmetima. Zdjelice ponekad imaju bakterijsko opterećenje približno onom u zahodima, pokazale su studije.

Međutim, tek 20 posto ljudi iz skupina A i B u novoj studiji reklo je da će vjerojatno dugo slijediti higijenske upute, a još manje, 8 posto, kaže da će vjerojatno slijediti sve dane smjernice.

Potrebne su daljnje studije o implikacijama, ali Luisana je rekla da se nada da će vlasnici kućnih ljubimaca i veterinari koristiti nalaze ove studije kako bi uzeli u obzir ulogu koju higijena hranjenja ima u sprječavanju zoonoza te kako bi pozitivno mogla utjecati na zdravlje i sreću kućnih ljubimaca i njihovih vlasnika, a posebno imunokompromitiranih osoba, piše CNN.

28. travanj 2024 14:02