StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZDVAJANJA ZA ‘ČETIRI ŠAPE‘

Kad je riječ o napuštenim životinjama, svi gledaju u Dubrovnik i na Žarkovicu, ali što je s okolnim općinama? Provjerili smo kako ih oni zbrinjavaju i koliko ih to košta

Piše Bruno Lucić
1. lipnja 2022. - 19:00

Najnoviji razvoj događaja u Azilu za napuštene životinje na Žarkovici otvorio je brojna pitanja, nerijetko se tako spominje kako su sve jedinice lokalne samouprave po zakonu dužne imati azil. Najčešće su sve oči uperene u Dubrovnik, a zaboravljaju se pritom drugi gradovi i općine. Iz Županije napominju kako su aktivno sudjelovali u rješavanju problema Azila na Žarkovici.

- Imenovali smo Koordinacijsku radnu skupinu za provedbu Zakona o zaštiti životinja na području Dubrovačko-neretvanske županije, a gospođa Anica Sambrailo iz Društva za zaštitu životinja Dubrovnik imenovana je osobom za dobrobit životinja. Koordinacijska radna skupina, koja broji 28 članova iz svih gradova i općina, donijela je i Program za zaštitu životinja. U svim proteklim godinama u prvom planu je bio poticaj u pronalaženju rješenja i dogovora te smo inicirali niz sastanaka, a godinama smo nastojali imati pripravna sredstva u proračunu u slučaju da se postigne dogovor o gradnji azila, no do sada nismo uplaćivali sredstva azilu za životinje na Žarkovici, otkrivaju iz palače Ranjina.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Kad je riječ o zbrinjavanju nezbrinutih životinja, najjužnija hrvatska općina, Općina Konavle, surađuje s tvrtkom iz Šibenika.

- Općina Konavle za potrebe zbrinjavanja napuštenih životinja ima sklopljen godišnji ugovor o provedbi usluga zbrinjavanja napuštenih životinja s tvrtkom AS-EKO d.o.o. u iznosu od 6 tisuća kuna plus PDV za troškove održavanja hladnog pogona, te cjenik za usluge po pozivu, objašnjavaju.

Kako se u susjednoj općini, Općini Župa dubrovačka, nose s nezbrinutim životinjama, pojasnili su u svom odgovoru.

- S obzirom da na području Dubrovačko-neretvanske županije ne postoji registrirano sklonište za napuštene i izgubljene životinje, Općina Župa dubrovačka nema sklopljen ugovor o sakupljanju i zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja (Zakonom o zaštiti životinja propisano je da se ugovor može sklopiti samo sa skloništem koji se nalazi na području jedinice područne (regionalne) samouprave u kojoj je smještena jedinica lokalne samouprave), napominju iz Općine te dodaju:

image



 

Sasa Buric/Cropix

- U slučaju da se na području Općine Župa dubrovačka pojavi izgubljena ili napuštena životinja, komunalni redari koristeći čitač mikročipova i u suradnji s veterinarskom službom pokušaju utvrditi nalazi li se životinja u bazi podataka koju vodi Ministarstvo poljoprivrede. Ove godine Općina Župa dubrovačka uključila se u projekt "Uhvati Kastriraj Vrati" s ciljem kastriranja što većeg broja slobodnoživućih mačaka s područja Općine Župa dubrovačka. Projekt se provodi uz pomoć volontera, a Općina je u ovoj godini za ovu aktivnost osigurala 20 tisuća kuna. Također, Općina kontinuirao provodi edukaciju stanovništva putem edukativnih letaka koje za jedinice lokalne samouprave priprema udruga Prijatelji životinja, navode iz Općine Župa dubrovačka.

Iz Općine Dubrovačko primorje pojašnjavaju kako imaju sklopljen Ugovor o provedbi usluga zbrinjavanja napuštenih životinja s tvrtkom AS-EKO d.o.o. iz Šibenika, a u ovoj godini Općina je isplatila 15.625 tisuća kuna za navedenu namjenu.

04. svibanj 2024 17:10