StoryEditorOCM

Još jedna osoba umrla, propusnice ostaju na snazi, Županija će se podijeliti u tri cjeline

Piše Maja Rilović Koprivec Foto
19. travnja 2020. - 12:55
U Županiji dubrovačko neretvanskoj koronavirusom zaraženo je 110 osoba. Župan Nikola Dobroslavić je na konferenciji za novinare rekao kako je preminula  još jedna zaražena osoba, 83- godišnji štićenik Doma u Pločama, te je izrazio sućut obitelji. Od jučer je i četvero novozaraženih, zaposlenici koji su trebali početi raditi u Domu u Metkoviću i Domu Josipovac. Oba doma su testirani svi štićenici i zaposlenici i oni koji su utvrđeni kao pozitivni neće početi radit. - Nadamo se da će to biti dovoljno da se zaštite korisnici tih domova. Jučer su testirani svi u oba doma i korisnici i zaposlenici. Sve to pokazuje da je situacija jednako ozbiljna kao dosada i da moramo ostati kod propisanih mjera – rekao je župan.
Joško Cebalo ispred Stožera rekao je kao je od ukupno 1306 uzetih uzoraka od 110 pozitivno a trenutno se očekuju nalazi za još 107 uzoraka, 21 osoba je u bolnici i 8 u Studentskom domu. U protekla 24 sata imamo 2 izliječena odnosnoukupno 15 u Županjij. Stožer CZ DNŽ neće zasad liberalizirati kretanje unutar Županije, rekao je prijedlog je upućen jedinicama lokalne uprave da se podijele u 3 zone- jedna za Dolinu Neretve, jedna za otoke i Pelješac i treća za šire područje grada Dubrovnika. Stožer CZ će uputiti prijedlog prema Nacionalnom stožer u i on će donijeti odluku o eventualnoj liberalizaciji. Za sada sve ostaje kao što je bilo i propusnice su potrebne, Cebalo je pozvao građane da napuštaju prebivalište samo ako je jako nužno. I dalje će se trebati tražiti propusnica i za otoke.
Ravnatelj bolnice dr Marijo Bekić rekao je da su u bolnici 2 osobe u jedinici intenzivne njege, a jedna osoba iz doma u Pločama je u vrlo lošem stanju i intubirana je. Nema novih zaposlenika bolnice koji su pozitivni na Covid 19.
Dr. Mato Lakić rekao je kako su od 4 novozaražene osobe dvoje štićenika Doma iz Metkovića i dvije djelatnice Doma iz Metkovića i Opuzena, a koje 14 dana nius bile u doticaju sa štićenicima doma. Djelatnica iz Opuzena je bila u samoizolaciji. Zadnji puta bile su u domu 3.i 5. travnja, a svi su testirani, rekao je Lakić.
Ukupno je 513 osoba u samoizolaciji i nema dojava o kršenju rekao je Ivo Pavličević načelnik PU DNŽ. Rekao je kako je za tranzit robe kroz naše područje određen samo granični prijelaz Nova Sela i strani konvoji u tranzitu se više neće pratiti do granice već im je određeno kuda se smiju kretati i gdje zaustavljati.
28. travanj 2024 15:29