StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAT U KRAJINI

Janša, Fiala i Morawiecki krenuli u Kijev! Rusima EU dokinula skupe automobile, nakit i luskuzne proizvode,a svi se pitaju koja je uloga Gerhard Schrödera

Piše dv
15. ožujka 2022. - 11:52

Premijeri Češke, Poljske i Slovenije kao predstavnici Europske unije otputovali su danas vlakom u Kijev kako bi se sastali s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i dali potporu Ukrajini.

-Svrha posjeta je potvrditi nedvosmislenu potporu cijele Europske unije suverenitetu i neovisnosti Ukrajine- objavio je češki premijer Petr Fiala na društvenim mrežama dodajući kako je cilj ovog posjeta i predstaviti široki paket potpore Ukrajini i Ukrajincima.

Petr Fiala, Mateusz Morawiecki i Janez Janša prvi su strani čelnici koji posjećuju ukrajinski glavni grad od početka ruske invazije.

Poljski premijer Morawiecki poručio je na Facebooku da se posjet Kijevu događa na 20. dan "zločinačke agresije (ruskog predsjednika Vladimira) Putina na Ukrajinu".

-U takvim prijelomnim vremenima za svijet, naša je dužnost biti tamo gdje se kuje povijest. Jer nije riječ o nama, već o budućnosti naše djece koja zaslužuju živjeti u svijetu bez tiranije- rekao je Morawiecki.

Glavni savjetnik Morawieckog, Michal Dwoczyk, rekao je novinarima da je izaslanstvo prešlo poljsko-ukrajinsku granicu vlakom nakon 8  ujutro.

Putovanje je isplanirano uz konzultacije s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, a dogovoreno prošlog tjedna na summitu čelnika EU-a u Versaillesu u Francuskoj.

Istovremeno, Oleksij Arestovič,savjetnik ukrajinskog predsjednika sugerirao je da je rat na prekretnici što bi moglo dovesti do mirovnog sporazuma - ili do obnove ruske ofenzive.

image

Mercedes

Gabriel Bouys

'Na raskrižju smo. Ili ćemo se dogovoriti na trenutnim pregovorima ili će Rusi opet krenuti s ofeenzivom i onda će opet biti razgovora', kazao je Arestovič dok je Europska unija otkrila svoj četvrti paket sankcija protiv Kremlja pri čemu ciljaju na izvoz luksuzne robe, poput skupih automobila i nakita, u Rusiju. Tu su i ograničenja na uvoz ruskih proizvoda od čelika i na nova ulaganja u ruski energetski sektor.

Na crnu listu pojedinaca koji podliježu zamrzavanju imovine bit će dodano više oligarha i ljudi koji šire takozvane 'dezinformacije'.

Na popisu će se naći i Roman Abramovič kojeg je Velika Britanija već sankcionirala.

Iako je EU otišla dalje i brže po pitanju sankcija nego što su mnogi očekivali, događa se sve očigledniji raskol, i to između Poljske i baltičkih država koje žele sve jače mjere naspram opreznijeg pristupa koji favoriziraju zemlje poput Njemačke i Italije.

Tako se bivši njemački kancelar Gerhard Schröder prošlog četvrtkau luksuznom hotelu Kempinski u blizini Kremlja sastao s bivšim vlasnikom nogometnog kluba Chelsea, Romanom Abramovičem, prenosi tabloid Bild, no ostaje nejasno koja je bila svrha jednočlane diplomatske misije Gazpromovog lobista i na čiji je zahtjev posjet održan.

Schröder, koji nije odstupio s dužnosti predsjednika nadzornog odbora u tvrtki Nord Stream AG i Rosneftu unatoč apelima njemačke vlade, susreo se pritom i s glavnim ruskim pregovaračem s Ukrajinom, Vladimirom Medinskim. Tim njemačkog kancelara Olafa Scholza priopćio je da je za odlazak bivšeg kancelara u Moskvu saznao samo preko medija, dok je ukrajinska strana zanijekala da je Schrödera zadužila da djeluje kao posrednik u razgovorima s njegovim dugogodišnjim prijateljem Vladimirom Putinom.

27. travanj 2024 19:41