StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetODLAZI LI...

Iznenađenje: Dodik napušta mjesto predsjednika Republike Srpske, već je izabrao svog nasljednika? Evo o kome se radi

Piše hina
17. listopada 2023. - 14:55

Priprema li čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik svog nasljednika i je li već odredio da to bude njegov sin Igor, pitanje je kojega u utorak postavljaju mediji u BiH, dan nakon što se aktualni predsjednik Republike Srpske morao pojaviti pred sudom i suočiti s optužnicom koja bi ga mogla stajati fotelje.

Igor Dodik do sada je uglavnom bio eksponiran kao ljubitelj košarke i poduzetnik koji preko računalne tvrtke, povezane s vlastima u RS, redovito na javnim natječajima dobiva unosne poslove. No u ponedjeljak se iznenada pojavio u očevoj pratnji na Sudu BiH u Sarajevu, ali i na sastanku koji je nešto kasnije održan u Istočnom Sarajevu, na kojemu su čelnici stranaka vladajuće koalicije u BiH dogovarali kako očuvati vlast i deblokirati proces donošenje odluka.

Dodikov sin je na sudsko ročište došao s ocem u istom automobilu, stajao u njegovoj blizini dok je novinarima komentirao što se tamo dogodilo, a potom iz pozadine gledao i slušao što dogovaraju stranački lideri.

Kći Milorada Dodika svoje četvero djecu ne šalje u školu bez tjelohranitelja i brutalno vrijeđa očeve protivnike: ‘Bog će te kazniti, ja ću te prokleti!‘. Pogledajte cijelu paletu uvreda

Ta je činjenica privukla medijsku pozornost u svjetlu "preporuke" što ih je dosadašnjem neprikosnovenom lideru bosanskih Srba dao Momčilo Mandić, nekadašnji ministar pravosuđa i policije u vlasti RS dok je njome upravljao osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić.

Mandić je u intervjuu za oporbenu BN televiziju iz Bijeljine kazao kako je Dodiku vrijeme da se povuče "jer ga je politika potrošila".

image

Sestra i braco: Gorica i Igor Dodik

Mr. Wing/

"Da sam na njegovom mjestu, ja bih stranku prepustio njegovom sinu Igoru. On je školovan, govori tri jezika, mlad je i bogat. Ti ljudi trebaju voditi stranke ili sutra vlade", kazao je Mandić dodajući kako Dodik već sada iznuren i ne zna što govori pa je jasno da je "pri kraju".

Dodik je tijekom sudskog ročišta u Sarajevu u ponedjeljak doista djelovao zbunjeno i ljutito, a zašutio je čim mu je sutkinja zabranila da u sudnici drži političke govore.

Poslovno carstvo Dodikovih potomaka - Gorice i Igora: moćni i bogati braco i seka iz Banje Luke ‘drmaju‘ Republikom Srpskom, a ovih dana šire svoj poslovni talent i na hrvatske prostore

Potom je, nakon sastanka s čelnicima drugih stranaka, pred novinare istupio potpuno smušeno i pritom čak pobrkao nazive zakona za koje je dogovoreno da ipak budu usvojeni u parlamentu do kraja mjeseca. Potvrdio je i kako je odustao od ranijeg ultimatuma da prije toga mora biti usvojen novi zakon o Ustavnom sudu BiH.

image
Elvis Barukcic/Afp

Konferenciju za novinstvo na kojoj su ga očekivala brojna pitanja naprasno je prekinuo bez dogovora s dugim sudionicima, koji su zbunjeno zajedno s njim napustili dvoranu.

Na naknadno postavljeno pitanje što je pritom radio Igor Dodik i koga je predstavljao odgovorio je Radovan Kovačević, zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH i neslužbeni glasnogovornik predsjednika RS. On je za portal raport.ba kazao kako je Igor Dodik uz oca zapravo bio u ulozi člana Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Nije pojasnio kako je baš predsjednikov sin zaslužio da tamo sjedi jer je u glavnom stranačkom odboru osim njega još 485 osoba.

image

YouTube

Sam Milorad Dodik ranije je Mandićevu "sugestiju" komentirao izjavom kako će stranka odlučiti tko i kada će ga naslijediti. "Ako to odluči stranka, onda će to biti moj sin", kazao je Dodik koji je početkom mjeseca ponovo izabran za čelnika SNSD-a, a bio je jedini kandidat.

image

YouTube

Dodik je već godinama na "crnim listama" SAD i Velike Britanije te mu je zbog secesionističke politike zabranjeno putovanje u te zemlje, a najdulje za dva mjeseca suočiti će se s početkom suđenja po optužnici koja ga tereti za neprovođenje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Ukoliko bude osuđen dobit će kaznu u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora, a osuđujuća presuda bi značila i automatsku smjenu s dužnosti predsjednika RS.

Nakon ročišta o izjašnjavanju o krivnji, održanog u ponedjeljak, izjavio je kako vjeruje da je osuđujuća presuda već donesena odnosno kako će suđenje biti samo formalnost.

image

YouTube

27. travanj 2024 23:00