StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmega izborna godina

Izbori za EU parlament održat će se od 6. do 9. lipnja iduće godine. Evo koliko Hrvatska daje zastupnika i koliko će biti plaćeni

Piše Hina/DV
17. svibnja 2023. - 13:02

Izbori za Europski parlament održat će se od 6. do 9. lipnja sljedeće godine, objavilo je u srijedu švedsko predsjedništvo Vijeća EU-a.

"Veleposlanici država članica upravo su odobrili datume za sljedeće izbore za Europski parlament od 6. do 9. lipnja", objavilo je švedsko predsjedništvo na Twitteru.

Izbori za Europski parlament održavaju se svakih pet godina. Nakon svakih izbora bira se nova Europska komisija, koja treba preuzeti dužnost ujesen sljedeće godine.

Europski parlament ima 705 zastupnika koji se biraju u 27 država članica. Svaka članica daje određeni broj zastupnika prema veličini stanovništva, s tim da su manje države razmjerno zastupljenije nego što bi imale kada bi se striktno uzimao broj stanovnika.

To znači da je u manjim državama za izbor jednog zastupnika potrebno manje glasova, nego u većim članicama. Nijedna država članica nema manje od šest zastupnika, koliko imaju najmanje Malta, Luksemburg i Cipar, i nijedna ne može imati više od 96 koliko ima Njemačka.

U Hrvatskoj se bira 12 zastupnika.

Izbori se održavaju u rasponu od četiri dana, jer neke države tradicionalno ne glasaju nedjeljom poput većine, nego primjerice kao Nizozemska na izbore izlaze četvrtkom.

Dogovor na razini veleposlanika u ponedjeljak će formalno potvrditi Vijeće EU-a.

Plaće zastupnika

Inače, prema jedinstvenom Statutu za zastupnike, koji je na snazi od srpnja 2009., svi zastupnici primaju jednaku plaću. Iznosi 38,5 posto osnovne plaće suca Suda Europske unije.

U skladu s tim jedinstvenim Statutom, bruto mjesečna plaća zastupnika iznosi €9.808,67 (iz 01/07/2022). Ta se plaća isplaćuje iz proračuna Parlamenta. Svi zastupnici plaćaju porez i doprinose za osiguranje, nakon čega im plaća iznosi €7.646,00. Osim toga, većina država članica obvezuje svoje zastupnike da plate dodatni nacionalni porez u svojoj matičnoj zemlji. Konačna plaća (nakon oporezivanja) za pojedinog zastupnika stoga ovisi o pravilima oporezivanja u matičnoj državi članici.

Ima i nekoliko iznimaka od jedinstvenog Statuta: zastupnici koji su obnašali dužnost u Parlamentu prije izbora 2009. mogu odlučiti zadržati prijašnji sustav za plaće, mirovine i prijelazne naknade prema kojem su plaćeni jednako kao i zastupnici u njihovu nacionalnom parlamentu tijekom sveukupnog trajanja njihova mandata u Europskom parlamentu.

Zastupnici imaju pravo na starosnu mirovinu kada napune 63 godine. Mirovina iznosi 3,5 % plaće za svaku punu godinu na dužnosti, ali ne može premašiti 70 % plaće. Te se mirovine isplaćuju iz proračuna Europske unije.

Dodatno mirovinsko osiguranje za zastupnike koje je uvedeno 1989. godine od srpnja 2009. više nije na raspolaganju novim zastupnicima i postupno se ukida.

Inače, osim plaće na raspolaganju im je mjesečno i 4513 eura za troškove rada ureda, te pravo na povrat novca za putovanja vezana za parlamentarne sastanke u maksimalnom iznosu do 4454 eura godišnje. Dobivaju i 320 eura dnevnice na zasjedanju parlamenta i glasanju u Bruxellesu ili Strasbourgu.

03. svibanj 2024 16:28