StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRedovan proces

Iz MORH-a šalju poziv za vojnu vježbu, evo tko ga sve može očekivati: ‘Cilj nam je da budu osposobljeni i spremni‘

Piše dv
19. veljače 2024. - 06:57

Ako su neki proteklih dana dobili poziv na vojnu vježbu, ne radi se o pozivu za obvezni vojni rok, već o vježbi pričuve.

‘Radi se o vježbi, pričuvni pripadnici Hrvatske vojske su pozvani na osmodnevnu vježbu. Redovan proces, ništa specifično, ništa neuobičajeno, redovna vježba koja se provodi praktički svake godine uz određeno vrijeme‘, komentirao je ministar obrane Ivan Anušić u petak.

Pozivanje pričuvnika se provodi prema potrebama vojske. U ovom ciklusu pozvano je Zapovjedništvo Prve pješačke pukovnije – Zagreb.

‘Sad u trećem mjesecu će osposobljavanje biti od 8. do 15. na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju. Znači, radi se o 26 razvrstanih pričuvnika, većinom su to časnici ili dočasnici, samo jedan ili dva vojnika‘, pojasnila je Darja Pavličić iz MORH-a.

Ovi pojedinačni pozivi iz MORH-a upućuju se razvrstanim pričuvnicima, dakle osobama koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost, a do 55 godina starosti, do kada zakonski traje vojna obveza, donosi Dnevnik Nove TV.

Vojni pozivi kroz ovu godinu još se mogu očekivati u lipnju, rujnu i listopadu.

Na rasporedu za popunu pričuvnih postrojbi je nešto više od 18.000 ljudi.

‘U Zakonu o obrani je propisano da je obveza služenje u pričuvnom sastavu. Pričuvni sastavi su dio oružanih snaga i zna se njihova uloga u Domovinskom ratu i cilj nam je da držimo ih stalno da su u trendu i da osposobljeni i pripravni‘, dodala je Pavličić.

Osposobljavanje traje osam dana, ili najviše 30 dana tijekom jedne kalendarske godine. U slučaju opravdanih razloga može se tražiti odgoda.

‘Je li to bolest, može tražiti ocjenu sposobnosti, može tražiti zbog posla. To moze tražiti i poslodavac i pričuvnik‘, naglasila je Pavličić.

Za vrijeme trajanja vojne vježbe poslodavcu se refundiraju troškovi naknade plaće, donosi Dnevnik Nove TV.

27. travanj 2024 04:07