StoryEditorOCM

Iz Hrvatske u Srbiju nosio ‘brdo‘ gotovine, u prtljažniku su našli snopove eura, sakrio ih je ispod Persila. Pogledajte kako je to izgledalo i koliko su mu novca izbrojali

Piše dv
2. rujna 2022. - 17:28

Na granici iz Hrvatske prema Srbiji vozač je među opremom za vozilo sakrio čak 70.000 eura! No, policajci su novac pronašli na graničnom prijelazu Bajakovo-Batrovci, donosi Slobodna Dalmacija.

image

F B

image

F B

Pogledajte video:

Koliko se novca može prenijeti?

- Unos gotovine u Uniju i iznos gotovine iz Unije slobodan je i bez ograničenja u svoti za sve fizičke osobe, koje mogu uz prijavu carinskom službeniku nesmetano prenositi bilo koju svotu gotovine u bilo kojoj valuti. Dozvoljena količina novca (bez prijavljivanja carini) po punoljetnoj osobi iznosi do max 10.000,00 €.

Svaka fizička osoba koja ulazi u EU ili izlazi iz EU i uz sebe, u svojoj prtljazi ili prijevoznom sredstvu nosi gotovinu u iznosu od 10.000,00 € ili više, odnosno u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama, obvezna je podnijeti prijavu carinskom službeniku na graničnom carinskom uredu.

Na zahtjev ovlaštenog carinskog službenika ili službenika granične policije, fizičke osobe u obvezi su prijaviti gotovinu koju nose u količini od 10.000 eura ili više, u pisanom obliku na Obrascu – prijava gotovine po članku 40.a Zakona, kada u Republiku Hrvatsku ulaze iz druge države članice ili iz Republike Hrvatske izlaze u drugu državu članicu, ili su u Republiku Hrvatsku ušle iz druge države članice. Ako raspoloživi prostor na obrascu za prijavu nije dovoljan, upotrebljava se dodatni list koji se smatra njegovim sastavnim dijelom. Obrazac se može ispuniti na hrvatskom ili engleskom jeziku.

Fizička osoba će na traženje ovlaštenog carinskog službenika ili službenika granične policije, ispuniti Obrazac – prijava gotovine po članku 40.a Zakona o deviznom poslovanju, vlastoručno - navodi portal Gpmaljevac.

03. svibanj 2024 08:11