StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKLIMA I VREMENSKI EKSTREMI

Ivo Milić,meteorolog Meteorološke postaje Gorica: Proljeće u siječnju nije ništa neobično, još će nas zima 'ošinuti' repom...

Piše Lorita Vierda
26. siječnja 2020. - 11:23
-Nema neke panike, nitko se ne treba zabrinuti zbog ovako sunčanog siječnja i nedostatka velike hladnoće, oblaka ili kiše. Zima je tek počela, ima vremena kad će nas podsjetiti zašto je tako zovemo...- uvjerava dežurni meteorolog Meteorološke postaje Gorica, Ivo Milić, koji svakodnevno s kolegama prati sve vremenske prilike. Hvalimo se suncem i dosta visokim temperaturama, neprekidno nas 'plaše' s ekstremnim podacima, što njihovi dnevnici koje svakodnevno vode ne podržavaju, a Milić kaže kako se tek rijetko dogodi da je baš prvi mjesec u godini ekstremno kišovit, ekstremno hladan ili čak sa sniježnim olujama. Puno je češća prognoza u kojoj uživamo već dosta dugo.

Tipičan lijepi siječanj


-Prije par godina imali smo ekstremnu hladnoću, snijeg, led, par godina prije toga imali smo obilnu kišu i jaki vjetar, ali ustvari je meteorološki tipično da siječanj obiluje snažnim sredozemnim anticiklonama, odnosno lijepim, čistim vremenom, kakvo je i ovih dana-dodaje Milić, čiji dnevnik u kojemu se prate svi meteorološki podaci na postaji na Gorici, to i potvrđuje.
-Zasigurno će nas još ošinuti zima, a gdje su još veljača, ožujak, travanj... Zna biti čudno i jako hladno, iako dosad nije bilo. Prema našim podacima na Gorici, u studenome i prosincu 2019. imali smo ukupno najmanje sunčanih sati, stalno je bilo oblačno, ali ljudi lako zaborave. Kiša je padala svaki drugi dan, oborine su bile dosta obilne, sve do Božića smo imali takvo vrijeme. Kiše će sigurno padati, još ćemo je se mi nagledati- tvrdi Milić. Zbrajanje podataka i utvrđivanje situacije dugotrajan je posao, no, Daniel Pavlinović, enutzijast iz Stormchasersa kaže kako se jedino na taj način i može dobiti prava slika klime u vremenu u kojemu živimo.
-A ta prava slika je upravo da se klima mijenja na način da se atmosfera definitivno zagrijava, i to više nitko ne može osporiti. Jučer je Svjetska meteorološka organizacija objavila podatke po kojima je 2019. bila druga po redu najtoplija godina prema svim mjerenjima, još od predindustrijskog doba do danas, a prvo mjesto uvjerljivo drži 2016. godina. To znači da je trend jasan - priča Pavlinović.

Grijemo se, to je sigurno


Nije klimatolog nego pratitelj vremenskih situacija u potrazi za dobrom fotografijom, pa se suzdržao od prognoziranja na osnovu osobnog dojma, ali ono što može reći je ima li više ili manje posla u praćenju vremenskih prilika fotoaparatom i u koje godišnje doba.
-Pa evo recimo zima je ovaj put s manje posla. Snijega jedva da ima i po skijalištima, nema nekih velikih ekstrema, za razliku od recimo ovog ljeta, koje je bilo jako toplo i stalno isprekidano velikim olujama, grmljavinskim nevremenima i poplavama. Upravo je to svojstveno atmosferi koja se zagrijava, ekstremi su češće prisutni. Toga smo svi svjedoci u zadnjih nekoliko desetljeća, osobito posljednjih 15-ak godina - dodaje Pavlinović. Ipak, razloga za paniku nema, potvrđuju naši sugovornici, bar ne onu trenutačnu, ali dugoročno i na globalnoj razini - vrijeme je da počnemo paničariti.
 
Proljetno buđenje umjesto zimskog sna
U Konavlima smo se prije par dana uvjerili u 'proljetno buđenje' umjesto padanje u zimski san - procvjetale su visibabe, kuneji i i golubovi u Mikulićima legu se u siječnju umjesto na proljeće, što se ponekad ipak događa, ako ih dugotrajno lijepo vrijeme 'prevari'. Brojni ljubitelji i pratitelji ptica na dubrovačkom području obavijestili su nas i o jatima staglina koji su iz istog razloga ostali pasti umjesto da su već krajem studenoga, kad obično počinje hladnije vrijeme, odletjeli u toplije krajeve.

28. travanj 2024 10:35