StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStrah od eskalacije

Iskoristi li izraelski premijer Netanyahu najnoviju krizu da ispuni svoje staro ‘obećanje‘, čeka nas rat svih ratova

Piše Željko Trkanjec/JL
11. listopada 2023. - 07:58

Izrael i Islamska Republika Iran su obrazac arhineprijatelja koji ne mogu pronaći gotovo niti jednu točku oko koje bi se slagali. Islamska revolucija 1979. dovela je u Teheranu na vlast teokraciju koja se definirala zaštitnikom islama - valja se prisjetiti djelovanja u BiH tijekom rata.

Palestinsko pitanje postaje jedna od središnjih točaka iranske vanjske politike koja stvara mrežu posredničkih skupina, prvo u Libanonu tijekom građanskog rata (1975. - 1990.) formira Hezbolah, pa postaje patron palestinske militantne skupine Hamas. Teheran, ratovima tih dviju skupina, testira sposobnosti i mogućnosti izraelske vojske, piše Jutarnji list.

Neprijateljstvo dviju država, koje ne priznaju jedna drugu, pojačale su informacije da Teheran potajno razvija nuklearni program iz čega je Jeruzalem izvukao zaključak da je cilj stvaranje nuklearne bombe kojom bi prijetio opstanku Izraela koji, vjeruje se, ima nuklearnu bombu, ali to ne priznaje.

Agencija Bloomberg postavila je nekoliko pitanja nastojeći objasniti kako su Izrael i IR Iran dosad izbjegavali izravni sukob vodeći niz posrednih, kao što su radili SAD i bivši SSSR tijekom hladnog rata. Pitanja smo reformulirali i ponudili vlastite odgovore.

image
Jalaa Marey/Afp

IR Iran nije arapska država i u njemu nema palestinskih izbjeglica, ima ih u Siriji, Libanonu, Jordanu. Teheran od trenutka dolaska na vlast teokratskog režima tvrdi da se ne protivi Židovima, nego cionističkom režimu. Tvrde da bi se palestinsko-izraelski spor riješio formiranjem jedinstvene države svih koji žive na području Izraela, pojasa Gaze i Zapadne obale.

Prijedlog bi mogao djelovati pravično dok se ne uzme u obzir važan dodatak - sav palestinski korpus koji je napustio taj teritorij nakon poraza arapskih udruženih snaga 1948. godine trebao bi se vratiti u tu državu. U tom trenutku Židovi postaju manjina.

Hezbolah je 2006. godine ušao u otvoreni, težak sukob s Izraelom u kojem je šijitska skupina pokazala zavidne sposobnosti vođenja rata. Izraelske snage uspjele su samo nekoliko kilometara prodrijeti na jug Libanona da bi sukob konačno bio završen primirjem. No, pokazao je da nedržavna skupina može izazvati ozbiljne probleme izraelskoj vojsci.

image
Ronaldo Schemidt/Afp

Arapsko proljeće u Siriji se počelo pretvarati u jesen i, konačno, zimu - i Tunis se vratio autoritarnom sustavu. Vlada zlikovca (ubijao je sve u Siriji što mu se i na koji način suprotstavljalo) Bašara al-Asada je odmah nakon izbijanja pobune pozvala u pomoć Teheran koji je to dočekao spreman, Hezbolah je stao na stranu vlade, a IR Iran je pokušao uspostaviti vojne i obavještajne instalacije što bliže Izraelu.

Vlada u Jeruzalemu je što obavještajnim informacijama s terena, što elektroničkim nadzorom pratila iranske pokušaje i čim bi zaključila da predstavljaju sigurnosnu prijetnju, uništavala ih napadima iz zraka. Taj rat traje i sada.

Napadi po principu "milo za drago" na komercijalna plovila počeli su 2019. godine. Iako ni Izrael, ni IR Iran nisu prihvatili odgovornost za napade na brodove, vjeruje se da oni stoje iza njih. Gubitak života bio je rijedak, ali u srpnju 2021. godine britanski i rumunjski član posade poginuli su kada je u izraelski brod u Omanskom zaljevu udario dron koji su američki dužnosnici povezali s Iranom.

Prethodne mete uključivale su iranske tankere koji su prevozili naftu namijenjenu Siriji, iranski brod uz obalu Jemena koji je služio kao plutajuća baza Revolucionarne garde i teretne brodove koji pripadaju ili su povezani s Izraelcima.

image
Adam Gray/Getty Images Via Afp
image
Adam Gray/Getty Images Via Afp

Izraelska obavještajna zajednica našla se pod ozbiljnim i teškim kritikama jer nije predvidjela napad Hamasa (što o tome mislim, napisao sam u tekstu na jutarnji.hr). Mossad, vanjska izraelska obavještajna služba, duboko se infiltrirao u iranske unutarnje sustave i od 2010. godine počeo likvidacije fizičara koji vode iranski nuklearni program, ukupno pet. Usporedo su išli kibernetički napadi, Stuxnet je bio jedan od poznatijih, pogibali su i dužnosnici koji su vodili nuklearni program.

Bloomberg piše: "U travnju 2021. Iran je okrivio Izrael i obećao osvetu za eksploziju u najvećem postrojenju obogaćivanja urana u Natanzu, za koju je rekao da je prouzročila značajnu štetu na njegovim centrifugama. Bilo je to drugi put u manje od godinu dana da je to mjesto pogodila sumnjiva eksplozija. U listopadu 2021. iranski general rekao je da Izrael vjerojatno stoji iza kibernetičkog napada koji je paralizirao benzinske postaje diljem Irana. A u siječnju, nakon što je iransko skladište streljiva u blizini središnjeg grada Isfahana napadnuto bespilotnom letjelicom, dvije su američke novine izvijestile da je za to odgovoran Izrael".

image
Gil Cohen-magen/Afp

Izrael je na novim zrakoplovima F-35 obavio preinake pa sada mogu bez dolijevanja goriva izvesti napadni nalet do Irana. Benjamin Netanyahu još od početka prošlog desetljeća govori da će razoriti iranska nuklearna postrojenja.

Ako se na to odluči, izbija rat svih ratova: IR Iran napada Izrael, SAD staje u obranu, arapske zemlje se moraju odlučiti, Rusija bi morala stati uz Teheran, Narodna Republika Kina će vjerojatno podviti rep nastojeći prodavati svima sve što im treba.

Izraelski rat s Hamasom vjerojatno će sukob ostaviti na razini posrednog, ali prelijevanje prema Libanonu, Siriji i Jordanu moglo bi potaknuti Teheran da se otvoreno uključi, piše Jutarnji list.

01. svibanj 2024 05:11