StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHrana, benzin, auti...

Inflacija trese Ameriku, porast cijena od 6,8 posto nije zabilježen od 1982. godine, kako će reagirati Federalne rezerve?

Piše PSD
16. prosinca 2021. - 22:45

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama nastavlja se ubrzavati, s veleprodajnim cijenama koje su u studenome postigle najveći ovogodišnji skok, pokazuju službeni podaci.

Indeks proizvodnih cijena, koji mjeri ukupne troškove kompanije za dobivanje finalnih proizvoda i usluga, bio je 0,8 posto viši u studenome u odnosu na prethodni mjesec, piše Al Jazeera, a prenosi Slobodna Dalmacija

image
Potrošačke cijene u SAD-u porasle su prošlog mjeseca po stopi koja nije zabilježena u gotovo 40 godina
Frederic J. Brown/AFP

Tijekom posljednjih 12 mjeseci troškovi proizvodnje porasli su za 9,6 posto, što je najveći rast otkako se počelo mjeriti 2010. godine.

Cijene finalnih proizvoda porasle su za 1,2 posto u studenome, što je malo manje nego što je zabilježeno u listopadu (1,3 posto), dok su cijene finalnih usluga porasle za 0,7 posto prošlog mjeseca.

image
Inflacija se osjeti i na cijenama verdure
Ed Jones/AFP

Troškovi kompanija ove su godine znatno porasli, zbog prekida u lancu opskrbe, nestašice materijala i radnika. Neki od tih troškova prenose se na potrošače u vidu većih cijena proizvoda i usluga.

Potrošačke cijene u SAD-u rasle su prošlog mjeseca najbržim godišnjim tempom u gotovo 40 godina, naglašavajući koliko brza i uporna inflacija narušava plaće i povećava pritisak na Federalne rezerve (FED) da pooštre monetarnu politiku.

image
Prosječno povećanje cijene plina od 6,8 ​​posto u odnosu na prošlogodišnje cijene najveće je povećanje u SAD-u od lipnja 1982. godine
Frederic J. Brown/AFP

Indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je 6,8 posto u odnosu na studeni 2020. godine, prema podacima Ministarstva rada.

Ukupna inflacija u studenome u SAD-u porasla je najviše od 1982. na godišnjoj razini.

Benzin, smještaj, hrana i vozila bili su među najvećim doprinosima porastu u odnosu na prethodni mjesec, piše Al Jazeera.

image
Poslovni prostor u New Yorku traži najmoprimca, spremnog da zagrize u veliku jabuku inflacije
Ed Jones/AFP
26. travanj 2024 15:04