StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOVIH DANA SE OČEKUJE AGRESIVNO POVEĆANJE KAMATA

Inflacija je na rekordnim razinama, ali početkom iduće godine tempo povećanja kamata mogao bi biti usporen

Piše Hina
27. listopada 2022. - 09:55

Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija i jer se očekuje agresivno povećanje kamata Europske središnje banke (ECB).

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u pet tjedana, prenosi Hina.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,18 posto, na 7.068 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,35 posto, na 13.150 bodova, a pariški CAC 0,58 posto, na 6.240 bodova.

Ulagači su oprezni jer danas zasjedaju čelnici Europske središnje banke. Analitičari očekuju da će ponovno povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova jer se inflacija u eurozoni i dalje kreće na rekordnim razinama.

„Bit će važne poruke ECB-a. Pitanje je hoće li oni pokazati punu predanost suzbijanju inflacije ili slabosti i zabrinutosti zbog izazovnog gospodarskog okruženja”, kaže Rodrigo Catrill, valutni strateg u National Australia Bank.

A na azijskim su burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,9 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, a pale su i cijene dionica u Šangaju, 0,5 posto. U Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,5 i 1,7 posto.

Zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija, među kojima tehnoloških divova Samsunga i Meta Platformsa, na tržištima vlada oprez.

Tim više što se usporava rast gospodarstava. Jutros je objavljeno da je rast južnokorejskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju iznosio 0,3 posto na kvartalnoj razini, što je najsporiji rast u godinu dana.

To inače nisu dobre vijesti za rizičnije investicije, no u kontekstu nastojanja središnjih banaka da suzbiju inflaciju, to pozitivno utječe na tržište kapitala jer pokazuje da napori monetarnih vlasti daju rezultate, da se rast gospodarstava i potrošnje usporava.

To budi nadu da će američka i ostale središnje banke u svijetu idućih mjeseci usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Doduše, danas se očekuje povećanje kamata ECB-a za 0,75 postotnih bodova, a idućega će tjedna i Fed vjerojatno učiniti isto, već četvrtu sjednicu zaredom.

No, krajem ove i početkom iduće godine tempo povećanja kamata mogao bi biti usporen.

Primjerice, jučer je kanadska središnja banka povećala kamate za 0,50 postotnih bodova, manje nego što se očekivalo.

„Prinosi na obveznice su općenito niži u svijetu jer su ranija očekivanja o zaoštravanju monetarne politike središnjih banaka ponešto ublažena, što pozitivno utječe na tržište dionica”, kaže Taylor Nugent, ekonomist u National Australia Bank.

01. svibanj 2024 05:14