StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKrešimir Macan o Frankoviću

Imaju li iznajmljivači razloga za brigu?; ‘Ma kakvo gašenje apartmana! Neće se ništa ukidati u izbornoj godini‘

Piše Silvana Uzinić/SD
5. listopada 2023. - 23:05

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković ovaj tjedan je u fokusu javnosti, no čini se da mu to ne prija sasvim.

Naime, prvo je najavio ograničavanje rentijerskog turizma u Gradu, zatim je trebao biti gost Aleksandra Stankovića u popularnoj emisiji “Nedjeljom u 2”, čak je zbog brzine kojom je na to pristao proglašen za političara s “najbržim prstom”, da bi naposljetku iznenađujuće otkazao dolazak u emisiju i odgodio ga na nekoliko tjedana, piše Slobodna Dalmacija.

 

Mnogi su u tom odustajanju od javnog nastupa vidjeli blago uzmicanje, neki čak tumače da je povukao sudjelovanje zbog naloga s vrha stranke jer se pred izbore izletio s vrućom temom zaustavljanja, štoviše, ukidanja i dijela postojećih stanova i kuća za turistički najam.

Bolna politička tema

Posjetimo, Franković je najavio da bi Dubrovnik mogao prvi u Hrvatskoj zabraniti nove apartmane, ali i ukinuti 30 posto postojećih apartmana i to sve u skladu s novim zakonom u turizmu koji stupa na snagu sljedeće godine, a koji gradovima i općinama uvodi obvezu donošenja plana upravljanja destinacijom.

Vijest je odjeknula i izazvala brojne reakcije javnosti, a naročito iznajmljivača. Je li Franković time dirnuo prerano u bolnu političku temu, pitali smo Krešimira Macana, komunikacijskog stručnjaka i Dubrovčanina.

image

Krešimir Macan

Neja Markicevic/Cropix

- Mislim da ćemo se svi složiti da je potrebna regulativa kad je riječ o turističkim trendovima. Prvi sam ja imao mirniji srpanj nakon što nema onoliko glazbe na otvorenom po gradu, iako i tu treba naći dobru mjeru. Naprosto sam osjetio da se ipak nekako dalo živjeti u gradu.

Čini mi se da gradonačelnik traži balans kako Dubrovnik ne bi postao Disneyland. Pa znate da su Amerikanci davno pitali ‘kada se grad zatvara’. Ako ovako nastavimo, točno ćemo ga pretvoriti u Disneyland i onda to nije ono što su nam ostavili naši stari. Mislim da gradonačelnik Franković ima iskrene namjere, ali je poznat i po tome što nekad iskreno kaže i otkrije planove, a to u politici nije uvijek dobro jer morate pazit na tajming.

Moguće da je shvatio da će otvoriti jednu puno veću temu bude li gostovao kod Aleksandra Stankovića pa se vjerojatno preslaguje, a možda je sebi dao prostora da se pripremi za emisiju i da nije navrat-nanos. Kod mene u podcastu je bio spreman govoriti o svim mjerama u okviru onog programa “Respect the city” (Poštujte grad, op.a.) gdje ispadaju malo rigorozni, ali je u konačnici rezultat dobar – kaže Macan.

image

Mato Franković

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Splitski ekstremi

Shvaća da je ovo tema vruća i za Split jer su isti izazovi pred oba grada, ali Dubrovnik je ranije krenuo u rješenje, što je, kaže, i razumljivo jer je u svjetskim razmjerima doživio zagušenje.

- U Splitu se događaju neki drugi ekstremi, ali mi općenito moramo riješiti pitanje privatnog smještaja. Izborna je godina, tu će svi biti oprezni. Vjerojatno nema političke stranke koja ne razumije da se to mora rješavati, al’ nitko to pitanje neće otvarati pred izbore. Vjerojatno su u HDZ-u procijenili da to nije tema ili će je otvoriti na neki drugi način, ali da treba pričekati.

Nitko pred izbore neće govoriti o nepopularnim mjerama, nitko neće uvoditi nove poreze i slično. To je tema tek poslije parlamentarnih izbora, a u nas tek nakon tih dolaze lokalni izbori i tu će trebati fino balansirati.

Nažalost, nepopularne odluke se donose odmah poslije izbora, i to u prvoj godini. Mislim da je Mato ostao dosljedan sebi i da je iskren, ali je s obzirom na reakcije ipak morao malo prikočiti – zaključuje Macan.

Posjeća na slučaj kada se od poreza na imovinu koji je već bio izglasan odustalo nakon pritiska, i to manjeg dijela javnosti.

- A da imamo porez na imovinu - smatra Macan - vjerojatno bismo danas imali alate za ograničenje i kontrolu rentijerstva. Sada smo meta stranaca, nije slučajno da imamo najviši skok cijena nekretnina u Europi. A ako to ne zaustavimo, zaista ćemo dobit stare jezgre gradova s duhovima zimi, a to nije održivo. 

image

Dubrovnik je na najboljem puta da postane pravi grad duhova, tijekom zime, naravno

Bozo Radic/Cropix
27. travanj 2024 10:12