StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLIJEPA VIJEST IZ BRUXELLESA

Hrvatska rosé vina na prestižnom natjecanju osvojila 17 medalja, među njima jedno iz naše županije

Piše A.Ke.
29. ožujka 2024. - 13:39

Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su ukupno 17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih, što je veliki uspjeh s obzirom na to da je većina od 33 pristigla uzorka iz Hrvatske dobila visoke ocjene i nagrađena medaljom.

Sjajne vijesti su stigle iz Bruxellesa, objavljeni su rezultati kušanja rosé vina s međunarodnog natjecanja koje se održalo u Splitu od 20.-22. ožujka. Imajući na umu da natjecanje Concours Mondial de Bruxelles ima vrlo stroge kriterije kod ocjenjivanja, oko 30 posto pristiglih uzoraka bude nagrađeno medaljama, 17 osvojenih odličja potvrda su kvalitete domaćih vina.

Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatinske vinarije Grabovac, Prović, Testament i Ško vina, a četiri istarske, dvjema su nagrađena vina Agrolagune te rosé vina vinarija Bastian i Fakin.

Hrvatska je osvojila i 9 srebrnih medalja, pet ih je otišlo u Slavoniju vinarijama Belje, Kutjevo, Markota, Royal Hill i Jakovac, dvije u Dalmaciju, vinarijama Fiolić i Merga Victa, te po jedna u Istru i Bregovitu Hrvatsku vinarijama Dešković i Bedekovich.

Uz Decanter i International Wine Challange, Concours Mondial de Bruxelles najznačajnije je svjetsko ocjenjivanje vina. Na natjecanju u Splitu zabilježen je rekordan broj prijavljenih uzoraka rosé vina, ukupno je stiglo 1.205 uzoraka iz 32 zemlje. Dodijeljeno je ukupno 13 velikih zlatnih medalja, 168 zlatnih te 210 srebrnih. Pregled svih nagrađenih vina dostupan je na stranici Concours Mondial de Bruxelles na sljedećoj poveznici.

25. travanj 2024 14:20