StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIz serije ‘Hrvatski turizam‘

Hrvatska pošta odabrala Lokrum za motiv nove poštanske marke, u optjecaj kreće od ponedjeljka

Piše DV
9. lipnja 2023. - 11:37

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 12. lipnja 2023. nove prigodne poštanske marke iz serije „Hrvatski turizam“. Ovogodišnje marke prikazuju prekrasni Lokrum – zračnu snimku otoka i Maksimilijanov ljetnikovac s vrtovima. Autorica prigodnih maraka je Ariana Noršić, dizajnerica iz Samobora, a nominalna vrijednost pojedinačne marke iznosi 1,14 eura. Marke su izdane u arčićima od 10 maraka te je izdana i prigodna omotnica prvog dana (FDC).

image

Lokrum se našao na markama i dopisnicama Hrvatske pošte

Hp/

Otok Lokrum, posebni rezervat šumske vegetacije površine 72 hektara, zaštićen je prema Zakonu o zaštiti prirode u kategoriji posebnog rezervata šumske vegetacije od 1948. te je treće najstarije područje zaštićene prirode u Hrvatskoj. Njegov je temeljni fenomen šumska vegetacija koja prekriva oko 90 posto površine otoka.

Cijeli otok Lokrum, uključujući i pripadajući morski pojas 150-ak metara od obale, područje je i ekološke mreže „Natura 2000“ – područje očuvanja važno za vrste i stanišne tipove. Područje otoka Lokruma ujedno je sastavni dio povijesne jezgre grada Dubrovnika s gradskim zidinama i utvrdama, kao i gradskim jarkom te je uvršteno u UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine.

 

 

 

 

 

 

01. svibanj 2024 14:09