StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsud je odlučio

Hrvati u Zambiji su oslobođeni svih optužbi! Što će biti s djecom?

Piše JL
1. lipnja 2023. - 11:14

11:11 Hrvati su oslobođeni optužbi!

Sutkinja je ustanovila da su svi dokumenti ispravni te da su djeca posvojena prema svim pravilima.



---------------------------------------------

Sud u Zambiji trebao bi danas odlučiti hoće li se prekinuti ili nastaviti suđenje Hrvatima optuženima za trgovinu ljudima, javlja HRT.

U ponedjeljak je ispitan posljednji svjedok optužbe na suđenju protiv osmero Hrvata na sudu u Ndoli.

Radi se o službeniku koji je 7. prosinca 2022. uhitio osmero hrvatskih državljana.

Četiri para iz Hrvatske optužena su za trgovinu ljudima, nakon što su pokušali napustiti Zambiju s posvojenom djecom iz Demokratske Republike Kongo.

Postojala je sumnja u autentičnost dokumenata.

Djeca su im oduzeta.

Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djecu su preuzele službe socijalne skrbi, rekli su iz Ministarstva europskih i vanjskih poslova.

Hrvatski sudovi potvrdili su parovima odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu. 

Međutim, situacija s djecom još je nepoznata. Prethodno je prošli tjedan objavljeno da su djeca smještena u nekoj vrsti maloljetničkog zatvora, jer ne postoje domovi za nezbrinutu djecu, da bi naknadno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izvijestilo da su djecu iz DR Konga, koju su četiri hrvatska para namjeravala posvojiti, preuzele zambijske službe socijalne skrbi te da su na sigurnom i da imaju dobre uvjete, piše Slobodna Dalmacija.

Ipak, dio članova obitelji optuženih smatra da su djeca, kad već imaju isključivo hrvatske dokumente, trebala biti u Hrvatskoj bez obzira na suđenje u Zambiji. Za sada od svih nadležnih institucija i odvjetnika pristiže jako malo informacija.

30. travanj 2024 16:46