StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsplićani biraju

Hoćemo li već večeras znati tko će voditi Split iduće tri godine? Građani i nisu baš pohrlili na birališta, prvi rezultati u 21 sat

Piše split sd
26. lipnja 2022. - 17:00

Danas se u Splitu održavaju prijevremeni izbori za gradonačelnika i gradsko vijeće. Birače na 163 glasačka mjesta čekaju dva glasačka listića - jedan s devet kandidata za gradonačelnika i njegove zamjenike, a drugi s 11 kandidacijskih lista za popunu 31 mjesta u Gradskom vijeću. Pravo glasa ima 146.573 građana, objavila je Slobodna Dalmacija.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a njihovim zatvaranjem prestaje i dvodnevna izborna šutnja. Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će na mrežnoj stranici prve izborne rezultate u 21 sat.

U utrci za gradonačelnika drugog najvećeg hrvatskog grada su nestranački Zoran Đogaš (kandidat HDZ/HSS-a),  nezavisni Ante Franić,  Željko Kerum (HGS), Josip Markotić (Most), Davor Matijević (SDP), Ivica Puljak (Centar), Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju), Tamara Visković (Možemo!/Nova ljevica) i  Aris Zlodre (Domovinski pokret, HDS, HS i HSP). Ne osvoji li nitko od gradonačelničkih kandidata  natpolovičnu većinu, drugi krug izbora za gradonačelnika održat će se za dva tjedna, točnije 10. srpnja. 

Na izvanrednim izborima za preostale tri godine mandata za mjesta u novom sazivu Gradskog vijeća nadmeću se kandidati s liste Centra, koalicije DP/HDS/HSP i Hrvatskih suverenista, liste grupe birača koju nosi Ante Franić, liste HDZ/HSS-a, liste HNS/Laburisti, Mostove liste, liste političke platforme Možemo! i Nove ljevice, Nezavisne liste mladih i HSLS-a, liste Pametno za Split i Dalmaciju, liste SDP/HSU te liste HGS-a.

Do 11.30 je na glasalo ukupno 15.183 birača ili 12,36 posto, a prijavljena su četiri slučaja kršenja izborne šutnje, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP). U usporedbi s izborima prošle godine izlaznost je manja nego na redovnim lokalnim izborima prošle godine, kada je do 11.30 glasalo ukupno 19.072 glasača, odnosno 14,40 posto. Prošle je godine ukupno bilo više i onih s pravom glasa - 149.900, dok ih je ove godine 146.573.

image
marija vuković
10. svibanj 2024 02:51